Oude woning van dichter en schrijver Waling Dykstra in Holwerd wordt een schrijvershuisje, oplossing in zicht voor erbarmelijke staat

Na jaren van leegstand en verkrotting, lijkt er een oplossing te komen voor de erbarmelijke staat waarin het voormalig woonhuis van Waling Dykstra (1821-1914) in Holwerd verkeert. Het pand wordt een schrijvershuis en moet volgens nieuwe eigenaar Han van Blokland, een plek worden waar de bijzondere cultuurhistorische waarde weer zichtbaar wordt en nieuwe schrijvers kan inspireren.

De oude woning van Waling Dykstra in Holwerd verkeert momenteel in verwaarloosde staat.

De oude woning van Waling Dykstra in Holwerd verkeert momenteel in verwaarloosde staat. Foto: Jan Spoelstra

Van Blokland is op het moment van spreken net bezig om vintage meubels uit te zoeken. ,,Oud en nieuw combineren, daar hou ik van.” Iets soortgelijks wil de horecaondernemer uit Abcoude in samenwerking met Adema architecten uit Dokkum ook doen met het pand aan de Hegebuorren dat zo’n vijftig jaar lang de thuisbasis was van de bekende Friese dichter en schrijver, die hier ook een eigen boekhandel had.

Doorn in het oog

De invloed van Dykstra op de Friese cultuurhistorie is groot geweest. Hij bouwde een breed oeuvre op van teksten, gedichten, liederen en boeken, die voor de ‘gewone Fries’ in haar of zijn eigen taal toegankelijk was. Daarnaast was hij betrokken bij het opstellen van het Friese woordenboek en de spelling van de Friese taal. In Holwerd zijn ze dan ook trots op Dykstra, waar ook een borstbeeld van hem te vinden is. Zijn oude woning, die al jaren leeg staat en in verval is geraakt, is dan ook een doorn in het oog van veel inwoners. Pogingen om het pand aan te kopen en te restaureren, liepen eerder op niks uit.

Van Blokland noemt het een kwestie van geluk dat hij het pand nu in zijn bezit heeft. ,,Ik was op het juiste moment, op de juiste plek.” Al jaren viel het huis hem op, toen hij door Holwerd reed op weg naar Ameland. ,,Mijn vrouw is Fries, die voelt zich hier altijd erg thuis.” Hij vond het zonde dat er niets met het pand werd gedaan. ,,Het is een uniek plekje, met een bijzondere geschiedenis. Graag zou ik die geschiedenis weer zichtbaar maken en delen met mensen.”

Koperen boek

De bedoeling is dat het mogelijk wordt om te verblijven in de woning en dat het een gedeelte van de tijd wordt opengesteld voor publiek. De exploitanten van hotel en restaurant Zee van Tijd in Holwerd, zullen het nieuwe schrijvershuisje gaan uitbaten.

,,We zijn nog bezig met de ontwerptekeningen”, vertelt Van Blokland, maar hij wil graag volgend jaar 14 augustus op de geboortedag van Dykstra open. ,,Ik kende hem niet, maar het is heel bijzonder wanneer je erachter komt dat hij zo belangrijk is geweest voor de Friese cultuur.” Hij heeft nog geen werk van Dykstra gelezen, maar krijgt nog een boek te leen over hem van iemand uit het dorp.

Hij hoopt dat mensen in Holwerd blij zijn met de komst van het schrijvershuisje en wil het graag gezamenlijk opknappen, met oude elementen uit Dykstra’s tijd. ,,Het verhaal gaat dat er toen een koperen boek aan de gevel hing. Iemand uit het dorp had deze in het bezit en wilde het graag weer terugbrengen. Wie weet wat er nog meer voor moois naar boven komt.”