Dit artikel is vandaag gratis

Ouderen kunnen in gemeente Harlingen in maart exclusief stemmen in eigen zorginstellingen. Veiligheid en toegankelijkheid zijn 'voor ons democratisch recht vreselijk belangrijk.'

Op 14, 15 en 16 maart kan er gestemd worden voor de gemeenteraadsverkiezingen. Foto: ANP

Bewoners en medewerkers van drie zorglocaties in Harlingen krijgen bij de gemeenteraadsverkiezingen hun eigen, exclusieve stembureau. Het gaat om woonzorgcentrum De Spiker, wooncentrum Almenum en Noorderbreedte De Batting.

Op die plekken kunnen geen andere kiesgerechtigden terecht, om zo ouderen de gelegenheid te bieden op een veilige manier hun stem uit te brengen. Dat maakte burgemeester Ina Sjerps woensdagavond bekend in de gemeenteraad.

Ze reageerde op een vraag van Jacqueline Huizinga (PvdA) die vroeg of er bij de verkiezingen aandacht is voor ouderen. ,,Ik kan me voorstellen dat zij zeggen: ‘Ik wil niet naar een groot stembureau waar veel mensen komen.’”

Sjerps gaf aan dat er veertien stembureaus zijn in de gemeente Harlingen en dat kiezers drie dagen de gelegenheid hebben om hun stem uit te brengen, namelijk 14, 15 en 16 maart. ,,Niet op ieder stembureau. Waar wel, dat zal nog bekend gemaakt worden.”

Kleine groep stemmers

Door drie locaties exclusief voor de bewoners en het zorgpersoneel te houden is geborgd dat ,,er een kleine groep is die daar stemt en niet bang hoeft te zijn dat er allerlei van mensen van buiten ook komen stemmen’’, aldus Sjerps.

Op alle locaties in de gemeente zal iedereen coronaproof kunnen stemmen, volgens de geldende regels, benadrukte de burgemeester. Die veiligheid en toegankelijkheid zijn ,,voor ons democratisch recht vreselijk belangrijk.”

Nieuws

menu