Dit artikel is vandaag gratis

Over gezond eten op school, praten over het levenseinde en een vader die wel, en zoon die níet op de Olympische Spelen is | Dagoverzicht

Afbeelding ter illustratie. Foto: ANP

Elke dag staan er mooie verhalen in het Friesch Dablad en in dit overzicht staan ze handig op een rij. Lees hier onder meer over gezond eten op school, de aanpak van vogelgriep in Fryslân en de vader van Jesper Hospes die wél op de Spelen is.

Minder vet en minder suiker eten: we weten eigenlijk allemaal wel dat dat gezond is. Maar hoe krijg je kinderen en jongeren zo ver dat ze in een kantine niet voor de kroket kiezen, maar voor een appel? Nou, bijvoorbeeld door die kroket niet meer aan te bieden. Steeds meer scholen in Fryslân doen dat en spannen zich in om het predicaat Gezonde Kantine te verdienen.

Csg Comenius Zamenhoff in Leeuwarden heeft dat predicaat ook, vertelt locatiedirecteur Ronald Boorsma: ,,De snoepautomaten met Marsen en Snickers zijn de deur uit, we hebben smoothies en gezonde broodjes in het assortiment, in de regel geen vette snacks meer en alleen maar suikervrije frisdranken. Daar kun je op zich ook weer wat van vinden, maar het gaat erom dat leerlingen meekrijgen dat er een alternatief voor suiker is.”

En de aanpak van vogelgriep blijft ook in Fryslân een probleem. Eerder was al duidelijk dat de regels voor het wel of niet meenemen van zieke dieren door vrijwilligers van de dierenambulances per gemeente verschillen . En wie er precies de regie heeft bij de aanpak van vogelgriep, weten ook de overheden in Fryslân niet, bleek woensdag op een vergadering van de Veiligheidsregio.

En praten over het einde van het leven: dat doen we niet zo graag. Stichting Ideële Reclame (SIRE) is daarom een campagne begonnen om de dood bespreekbaarder te maken. ,,Zo’n gesprek gaat ons veel brengen: het verbindt en verrijkt. We moeten de dood weer leren omarmen”, zegt SIRE-directeur Lucy van der Helm.

De familie Hospes

Ook volop Olympisch nieuws in het Friesch Dagblad natuurlijk. De Nederlandse shorttrackvrouwen haalden voor het eerst de finale bij de aflossing op de Olympische Spelen, en ze kijken vol vertrouwen uit naar die finale die zondag verreden wordt. Maar in de serie ‘het thuisfront’, over hoe vrienden en familieleden van de Olympische sporters de Spelen beleven, aandacht voor een andere sporter: Jesper Hospes.

Nee, hij is niet op de Spelen. Maar zijn vader wel, als coach van Sanne in ‘t Hof, die donderdag in actie komt op de 5000 meter voor de vrouwen. En hoewel Jesper best een beetje jaloers is op zijn vader, wenst hij hem ook ,,in soad sukses”.

In de loop van deze donderdag zullen we weten of dat geholpen heeft.

Nieuws

menu