Dit artikel is vandaag gratis

Over seksualiteit op school, problemen voor natuurgebied Alde Feanen en de vriend van Sven Roes die oud ijzer sorteert: dit zijn de mooiste verhalen uit het Friesch Dagblad van 15 februari | Dagoverzicht

Feest op de school. Foto: Niels de Vries

Elke dag staan er mooie verhalen in het Friesch Dablad en in dit overzicht staan ze handig op een rij. Lees hier onder meer over natuurgebied Alde Feanen en de Van Maasdijkschool in Heerenveen die 100 jaar bestaat.

Meer aandacht moet er komen voor seksuele en relationele vorming op middelbare scholen, vinden veel docenten. Friese studenten, die op dit onderzoek werden bevraagd door redacteur Anna Sofia From, beamen dat. Want leerlingen zien wel van alles op internet, maar dat geeft toch een scheef beeld, zegt docent Renate Otter. ,,Zo had ik een leerling die dacht dat vrouwen geen lichaamshaar hadden, omdat hij online slechts één vrouwbeeld kreeg voorgeschoteld.”

En problemen voor natuurgebied Alde Feanen. Uit een rapport van Greenpeace blijkt dat veertien beschermde natuurgebieden verloren dreigen te gaan als de stikstofuitstoot niet heel snel naar beneden gaat. De Alde Feanen is er één van. Landbouworganisatie LTO is het daar niet mee eens en noemt het voorstel van Greenpeace ,,onnodig polariserend”.

De Van Maasdijkschool in Heerenveen bestaat 100 jaar. Feest dus! Al die jaren bleef de school op dezelfde plek, maar de naam veranderde nog wel eens. En naar wie de school nu vernoemd is? Lees dat in onderstaand artikel.

En een dringende oproep van columnist Sybrand Frietema de Vries: dat datacenters in Nederland neerstrijken heeft vooral te maken met het feit dat overheden al onze schaarse middelen tegelijk te grabbel gooien. Laat die bedrijven eerst aantonen wat ze bijdragen aan de oplossing van onze klimaat-, milieu- en woonopgaven. Kunnen ze dat niet? Dan is het ‘achteraan aansluiten’.

Olympische Spelen

Ook al werd er niet veel geschaatst maandag, verhalen over de Olympische Spelen zijn er wel. Wat te denken van het bijzondere verhaal van bobsleeër Jelen Franjic en zijn vader. Diens leven is gered door de bobslee. Hoe? Lees dat hier. En Karlijn Sleper werd 16e in de monobob, maar heeft toch genoten van de Spelen .

Shorttracker Sven Roes wist geen medaille te winnen . Zijn vriend Steyn Land zag dat gebeuren op zijn telefoon tussen het oud ijzer dat hij sorteert, want in Beijing was hij niet welkom vanwege de coronapandemie. Jammer jammer, want wat was hij er graag bij geweest. Nu maar wachten op Milaan, over vier jaar: ,,Dan bin ik derby hear. Dan stean ik foaroan.”

Wil je elke dag een overzicht krijgen van de mooiste verhalen uit het Friesch Dagblad, rechtstreeks in je mail? Schrijf je dan in voor onze dagelijkse nieuwsbrief. En op de hoogte blijven van wat er gebeurt op de Olympische Spelen: dat kan hier.

Nieuws

menu