Dit artikel is vandaag gratis

Over stijgende gasprijzen, een school in Oekraïne waar kinderen niet meer komen en cafés die eerder dicht willen: dit zijn de verhalen uit het Friesch Dagblad van vrijdag | Dagoverzicht

Demonstranten protesteren in Den Haag om te laten zien dat ze achter Oekraïne staan na de Russische invasie. Ze hebben Oekraïense vlaggen bij zich en borden met teksten als "Stop War" en "Stop Russia". Foto: ANP

Een overzicht van het nieuws uit het Friesch Dablad van vandaag. Lees meer over de stijgende gasprijs door het conflict in Oekraïne, een woelige raadsperiode in De Fryske Marren en ander nieuws.

Wat gevreesd werd, is donderdagochtend vroeg gebeurd: Rusland viel Oekraïne binnen. Het zwartste scenario heeft zich voltrokken. Friese Oekraïners vrezen voor het lot van hun familie , vertelden ze eerder deze week al aan verslaggever Anna Sofia From.

De gevolgen van de crisis in Oekraïne zijn al merkbaar. Grondstoffen worden duurder , de gasprijs was al hoog, en stijgt nu verder. Maar dat weerhoudt klanten er niet van om gasflessen in te slaan, merken ze bij Multigaz in Damwâld. Bang voor tekorten hoeven we niet te zijn, zegt mede-eigenaar André van Oorschot. ,,We kunnen voldoende leveren.”

En verdrietig is de oorlog voor alle Oekraïners, zeker zij in de frontlinie. Dat ligt de stad Chust niet direct, maar ook daar staat het leven stil. En dat betekent dat de kinderen niet naar school gaan. Ook de school die door een vriendengroep uit Gorredijk is gebouwd, blijft nu leeg. ,,Ik vrees voor de toekomst”, zegt Mient Kooistra.

Al het nieuws volgen over de crisis in Oekraïne? Dat kan hier .

Het einde van de coronacrisis?

Vrijdag 25 februari is een bijzondere dag: veel maatregelen die vanwege corona zijn genomen, vervallen vandaag. Weg met de mondkapjes, het coronatoegangsbewijs, de anderhalve meter afstand! Welke maatregelen precies vervallen, lees je hier .

Cafés mogen langer open blijven, maar lang niet alle cafés willen dat. Waarom pas om 5.00 uur dicht gaan? Dat kan ook om 2.00 of 3.00 uur, is de afgelopen tijd gebleken. Houden zo, vinden deze cafés.

De gemeenteraadsverkiezingen komen eraan en het Friesch Dagblad besteedt aandacht aan alle gemeenten in Fryslân, in de aanloop naar deze verkiezingen. Vandaag: De Fryske Marren. Die gemeente heeft een woelige periode achter de rug, mede door de discussie over zandwinning. Het gevolg: oud zeer.

En tot slot aandacht voor schaatsen, de marathon om precies te zijn. Nadat de wedstrijden op de Oostenrijkse Weissensee vorige maand vanwege corona gecanceld werden, zijn de Nederlandse marathonschaatsers nu wél afgereisd naar Luleå. Daar ligt bikkelhard zee-ijs, zijn de temperaturen ver beneden het vriespunt en ligt er misschien sneeuw. Kortom: alle ingrediënten voor een mooie schaatsweek.

Elke dag het nieuws uit het Friesch Dagblad in je mail ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief, en dat kan hier . Fijne dag nog!

Nieuws

menu