Pannenkoek moet in heel Europa verbinding brengen

Door heel Europa pannenkoeken bakken voor mensen die het moeilijk hebben. Het is een droom die werkelijkheid wordt voor Tim Oudkerk Pool (39), Sonja Onclin (36) hun twee kinderen Anique (9) en Yulan (4). Door het simpele gerecht te bakken voor kwetsbare mensen wil het gezin uit Leeuwarden de wereld een stukje mooier maken.

Sonja Onclin en Tim Oudkerk Pool en Yulan en Anique. Het gezin gaat een half jaar op reis om pannenkoeken te bakken voor kwetsbare mensen.

Sonja Onclin en Tim Oudkerk Pool en Yulan en Anique. Het gezin gaat een half jaar op reis om pannenkoeken te bakken voor kwetsbare mensen. Foto: Hoge Noorden/Jacob van Essen

„Het is een hele luxe dat we deze reis kunnen maken. We weten ondertussen heel goed dat er ook veel mensen zijn die het een stuk minder hebben”, vertelt Onclin. Maatschappelijke inzet speelt een grote rol in hun zes maanden durende reis, die 17 februari van start gaat.

Het gezin zal pannenkoeken bakken voor onder anderen eenzame ouderen, weeskinderen en vluchtelingen. „Als we zelf op vakantie zijn eten we eigenlijk altijd wel één keer per week een pannenkoek, omdat het gezellig is en een verbindende werking heeft. Daarom leek het ons mooi om pannenkoeken te bakken voor mensen die wel wat vrolijkheid kunnen gebruiken.”

Lespakket

In 2007 maakte het stel al eens een langere reis. „We hebben toen gezegd dat we zo’n lange reis ook wel eens als gezin wilden maken. We hebben met de kinderen ook wel gereisd, maar dan altijd in de vakanties. Nu gaan we een stuk langer weg.”

De lengte van de reis was dan ook best even overweldigend voor de kinderen van Oudkerk Pool en Onclin. „Nu de vertrekdatum dichterbij komt, hebben ze er steeds meer zin in”, aldus Onclin. De kinderen krijgen tijdens de reis les van hun ouders. „We hebben van de school een lespakket gekregen. Beide kinderen doen het erg goed op school, dus we verwachten hierbij geen problemen.”

Streekproducten

Het gezin begint de reis in Lissabon, waar de eerste pannenkoekenactiviteit wordt opgezet. „Op Facebook hebben we al een oproepje geplaatst voor deze activiteit. Dit heeft al een aantal positieve reacties opgeleverd met adressen waar we terecht kunnen voor het bakken van de pannenkoeken.”

Go with the flow, is ons devies.

Het reislustige gezin is van plan om onder meer Spanje, Italië, Griekenland en Macedonië te bezoeken in een camper. Ze willen echter nog niets vastleggen. „We willen ons wel vrij voelen tijdens onze reis, dus als we opeens andere plannen hebben, willen we die wel kunnen uitvoeren. De pannenkoekenactiviteiten organiseren we dus ter plekke. Go with the flow, is ons devies.”

Ze willen bij het bakken streekproducten gebruiken om hun pannenkoeken overal in Europa een lokale twist te geven. „Tim is werkzaam in het onderwijs als praktijkexpert, maar heeft een achtergrond in de horeca. Het was dan ook zijn idee om lokale producten te gebruiken voor de pannenkoeken. We leren op deze manier wat voor ingrediënten in desbetreffende regio te vinden zijn.”

Het gezin is te volgen op Facebook en Instagram onder de naam Stay on Tour

Nieuws

menu