Paralympisch zwemmer Olivier van de Voort uit Elsloo wil inspiratie zijn voor kinderen: 'Het gaat erom hoe je met tegenslag omgaat'

Olivier van de Voort (24) uit Elsloo was al op zeer jonge leeftijd verknocht aan het zwemmen. Hij won de ene wedstrijd na de andere, werd Fries kampioen en droomde van de Olympische Spelen. Maar op zijn elfde werd alles anders toen hij zijn been verloor bij een noodlottig ongeval.

Olivier van de Voort met zijn zilveren plak op de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro.

Olivier van de Voort met zijn zilveren plak op de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro. Foto: Olivier van de Voort

,,Waarom ik? Waarom is dit mij overkomen? Dat dacht ik regelmatig, ja”, vertelt van de Voort over de periode vlak nadat zijn linker onderbeen geamputeerd werd op 11-jarige leeftijd. Dat gebeurde omdat zijn been verstrikt was geraakt in het hoofdstel van zijn pony en hij enkele kilometers werd meegesleurd. ,,Alles was ineens anders, het was heel ingrijpend. Ik voelde me anders en ik had niemand om naar op te kijken.”

Het boek Kampioen , verschenen in 2011 en geschreven door kinderboekenschrijfster Corien Oranje, gaat over zijn leven. Nu heeft hij samen met Oranje gewerkt aan een nieuwe versie van het boek: Kampioen 2.0 , dat verdergaat waar Kampioen stopte en ook vertelt hoe Van de Voort uiteindelijk de Paralympische Spelen halen.

Oranje kent Van der Voort al vanaf jonge leeftijd en heeft zijn ontwikkeling van dichtbij meegemaakt. ,,Het boek gaat over hoe ik vanaf het ongeluk de paralympische wereld indook, het beschrijft de diepte- en hoogtepunten en hoe ik mezelf heb ontplooid. Ik was niet alleen een gehandicapt jongetje, maar veel meer dan dat. Iedereen maakt in het leven tegenslagen mee, maar je moet doorzetten en er weer voor gaan. Die boodschap wil ik kinderen graag mee geven.”

Weer het water in

Door relativering leerde hij anders kijken naar zijn situatie. Als onderdeel van het revalidatieproces belandde hij weer in het water. ,,Dat was zo belangrijk voor mij, het is de plek waar ik mijn blijdschap uit haalde, waar ik prestaties had neergezet en waar ik weer beter door werd.” De knop ging om. ,,Ik bedacht me dat ik gewoon stapje voor stapje weer door kon gaan met mijn leven. Terug de maatschappij in en doen wat ik altijd al deed. Alles op zijn tijd, ik zou er wel komen.”

Al snel was de eerste wedstrijd weer een feit en dat smaakte naar meer. ,,Dat is die topsportmentaliteit hè? Je wilt altijd weer een stukje verder, beter en sneller. Wat is de volgende limiet?”

Weer werd Van de Voort Fries kampioen en het NK lonkte. ,,Ik merkte dat ik ook met één been nog steeds snel was. Het was zo tof om te beseffen dat je nog steeds dezelfde persoon bent en je nog van alles kunt bereiken. Mijn zelfvertrouwen groeide en ik wilde me graag meten aan zwemmers als Pieter van den Hoogenband en Ranomi Kromowidjojo.”

Uiteindelijk lukte het Van der Voort om onder andere zilver op het NK in 2016 te halen en zilver op de Paralympische Spelen van 2016, wat hij ziet als zijn grootste prestaties. ,,Al draait het daar niet alleen om, het gaat vooral om de weg ernaartoe.” Hij hoopt dat het boek kinderen inspireert en motiveert om het beste uit henzelf te halen. ,,Als je doorzet en niet opgeeft kun je nog steeds je dromen waar maken.”

Corien Oranje en Olivier van de Voort, Kampioen 2.0, uitgeverij Royal Jongbloed. 200 blz. 13,99 euro