Dit artikel is vandaag gratis

Parcival Koopman schiet met zijn Pako's Pompservice uit Nijeveen vrijwillig te hulp bij wateroverlast, van Limburg tot Fryslân. ,,Overal waar je keek was water."

Parcival Koopman pompte zondag een ondergelopen straat in Burgum leeg. Foto: FD

Ondergelopen weilanden, straten en bedrijven: op veel plekken in Noordoost-Fryslân was er wateroverlast afgelopen weekend. Parcival Koopman uit Nijeveen in Drenthe trok met zijn vrijwillige pompservice naar Burgum, Jistrum, Kootstertille en Heerenveen om het overtollige water weg te pompen.

,,Ik werd op zondagochtend wakkergebeld met een tip: rijd even naar Fryslân, want er schijnt nogal wat water gevallen te zijn,” vertelt Parcival Koopman, die sinds vier jaar door heel Nederland rijdt om op vrijwillige basis water weg te pompen bij overlast. De situatie die hij aantrof was ernstiger dan verwacht. ,,Ik had nog overwogen om mijn grote pomp mee te nemen, maar ik hoorde aanvankelijk dat het wel mee zou vallen. Eenmaal op locatie denk je: wat is dit? Je weet van gekkigheid niet waar je het heen moet pompen.”

Waterschade

Als eerste kwam Koopman aan in Burgum, waar de schade mee leek te vallen. ,,De straten stonden wel vol, maar echt overlast was er niet, behalve bij het zwembad.” Zwembad de Wetterstins in Burgum is momenteel tijdelijk gesloten in verband met de waterschade in de technische ruimte van het bad. Op weg naar de tweede stop in Jistrum merkte Koopman al dat er daar nog meer neerslag was gevallen. ,,Alles stond vol, overal waar je keek was water.” Hier hielp hij onder andere mee bij het wegpompen van water bij een woning die vol dreigde te lopen. ,,Daar heb ik de brandweer afgelost, die zo meer spoedhulp konden bieden.”

Tien centimeter

Ook in Kootstertille stonden weilanden, straten, huizen en bedrijven onder water. ,,Bij een bedrijf waar ik was, stond er tien centimeter water door het hele pand, de schade aan machines en elektra was aanzienlijk.” Tegen de avond kwam Koopman aan in Surhuisterveen. ,,Toen was de druk er wat af, maar toen er weer een bui kwam merkte je dat de afvoer al het regenwater zeker nog niet aan kon.”

Ook tijdens de wateroverlast in Limburg besloot Koopman te helpen. ,,Ik ben vier dagen lang vierentwintig uur per dag bezig geweest om water weg te pompen. Wat in Fryslân gevallen is, is ellendig en heel veel, maar de situatie in Limburg was wel echt van een andere orde.”

Brandweerslangen

Zijn pompservice groeide vijf jaar geleden met de start van een paar oude brandweerslangen. Inmiddels zorgt hij tegen een kleine vergoeding voor water op kleine evenementen in het dorp en helpt hij op vrijwillige basis bij wateroverlast. ,,Het is een uit de hand gelopen hobby. Bij wateroverlast kom ik echt om mensen te helpen. Als mensen mij iets willen geven mag het, maar dat is niet waarom ik het doe.”

Nieuws

menu