Dit artikel is vandaag gratis

Je naaste familielid toegang geven tot jouw online zorgdossier. Tjongerschans is het eerste ziekenhuis waar dat kan, op proef

Een elektronisch patiëntendossier Foto: EPA

Een patiënt van de afdeling Geriatrie van ziekenhuis Tjongerschans in Heerenveen kan sinds kort regelen dat een naaste toegang krijgt tot zijn of haar online dossier. De overheid heeft dit met nieuwe regelgeving mogelijk gemaakt. Tjongerschans voert er als eerste ziekenhuis in Nederland een proef mee uit.

Projectleider Janneke Hofstede van Tjongerschans vindt het ‘een mooie oplossing als de patiënt bijvoorbeeld niet zo digitaal vaardig is’. De patiënt kan een familielid of andere naaste via DigiD machtigen om de gegevens in het online dossier in te zien en zaken digitaal te regelen. Eerder kon alleen een mentor of curator gemachtigd worden na toestemming van de behandelend arts.

De machtiging geldt voor een specifieke tijdsperiode. De gemachtigde kan via patiëntenportaal Mijntjongerschans bijvoorbeeld een afspraak maken voor de patiënt. Als de proef succesvol is, dan volgt een uitbreiding zodat meer patiënten dit op dezelfde manier kunnen regelen.

Nieuws

menu