Dit artikel is vandaag gratis

Personeelstekort in ziekenhuizen, minder rijbewijzen door corona, boeren willen bedrijf niet verkopen en ander nieuws | Dagoverzicht

Ic-verpleegkundige Janka de Vries aan het werk op de intense care van ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten. Foto: Jilmer Postma

Een overzicht van het nieuws uit het Friesch Dablad van vandaag. Lees meer over een aankomend personeelstekort in de Noordelijke ziekenhuizen, minder autorijbewijzen door corona en ander nieuws.

Personeelstekort ziekenhuizen

Noordelijke ziekenhuizen kampen steeds vaker met een tekort aan personeel: vroeger duurde het twee maanden, nu vaak vier voordat een vacature is vervuld. Manager Mens & Organisatie Annouk Koppelman van ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten constateert dat Fryslân en de rest van Noord-Nederland aan de vooravond van een groot tekort aan zorgpersoneel staat.

Wolven

In Duitsland en de Benelux huizen 159 wolvenroedels. Daarnaast zijn er 29 paartjes en 21 individuele wolven. In 151 wolvenroedels zijn in totaal 565 jongen geboren. Veruit de meeste wolvenpopulaties zitten in het oosten van Duitsland, tegen de grens met Polen. In Nederland huisden in april 2021 een roedel, een paartje en een alleenstaande wolf. Dat blijkt uit cijfers die wetenschappelijke wolveninstituten in de vier landen bijeen hebben gebracht. Volgens de landen is het, nu de wolf in opmars is, noodzakelijk om grensoverschrijdende gegevens bij elkaar te brengen. Daaruit kan worden afgeleid hoe wolven zich ontwikkelen en voortplanten.

Jopie Huisman

Het Jopie Huisman Museum in Workum heeft een ware metamorfose gekregen. De ruimtes zijn opener, de collectie hangt op thema en de nieuwe audiotour brengt de schilderijen van Jopie Huisman écht tot leven. ‘Jopie is soms wat onbegrijpelijk, maar hij spreekt wel tot de verbeelding’

Boeren willen bedrijven niet verkopen

Om de stikstofuitstoot terug te brengen hoopt het kabinet dat boeren zich vrijwillig melden voor uitkoop van hun bedrijf. Maar weinig boeren melden zich. In Fryslân wordt op dit moment met vier boerenbedrijven gesproken. Boeren die veel stikstof uitstoten dicht bij natuurgebieden zien er weinig in om hun bedrijf te verkopen aan de provincies. In november 2020 zijn de provincies een door het Rijk gefinancierde opkoopregeling begonnen, die tot doel heeft de uitstoot van stikstof rond kwetsbare natuurgebieden terug te dringen, maar tot nu toe is er nog geen enkel boerenbedrijf aangekocht via deze regeling. Dit blijkt uit een conceptrapportage van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) waarvan de conclusies zijn gedeeld met NRC .

Minder rijbewijzen door corona

In 2021 steeg het aantal verstrekte nieuwe autorijbewijzen met 7,8 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Maar nog altijd is het niveau van voor corona niet terug. In totaal kwamen er in 2021 178.000 nieuwe autorijbewijshouders bij. Dat aantal ligt nog altijd 17,7 procent lager dan in het jaar vóór de coronapandemie. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Friese rijschoolhouders herkennen het: wie een rijbewijs wil halen, moet nog wel even geduld hebben. Joke van Dijk zit al ,,veertig jaar in het vak”, maar is duidelijk: ,,Er is een achterstand bij het CBR en die kan niet zomaar worden ingelopen”.

Wil je elke dag een overzicht krijgen van de mooiste verhalen uit het Friesch Dagblad, rechtstreeks in je mail? Schrijf je dan in voor onze dagelijkse nieuwsbrief.

Nieuws

menu