De plannen om Friese woningeigenaren in Veenweidegebieden te helpen bij schade aan hun fundering worden binnenkort gepresenteerd

De provincie Fryslân, Wetterskip Fryslân en zeven Friese gemeenten hebben een plan gemaakt om woningeigenaren in het Friese veenweidegebied te helpen bij het oplossen van funderingsschade. Het plan ligt vanaf 12 september ter inzage, waarna belanghebbenden tot 12 oktober de tijd hebben om erop te reageren.

Ike en Ben Naafs bij hun veenarbeidershuisje in Munnekeburen, in oktober 2020. Het huisje is weggezakt als gevolg van een dalende veenbodem en een wisselend slootwaterpeil.

Ike en Ben Naafs bij hun veenarbeidershuisje in Munnekeburen, in oktober 2020. Het huisje is weggezakt als gevolg van een dalende veenbodem en een wisselend slootwaterpeil. Foto: Simon Bleeker

Het plan is nodig omdat voor 1970 gebouwde woningen in het veenweidegebied vaak op houten palen zijn gefundeerd en daar schade aan kan ontstaan, bijvoorbeeld paalrot door langdurige droogstand of palenpest, een bacterie die houten palen onder water aantast. De Provinciale Staten zeiden vorig jaar een maatschappelijke verantwoordelijkheid te voelen om dit probleem op te lossen, ook al is de provincie juridisch niet aansprakelijk.

Nieuws

menu