Eropuit in de Noardlike Fryske Wâlden: hoe in het best bewaarde geheim van Europa plant, dier en boer elkaar nodig hebben

Het best bewaarde coulisselandschap van heel Europa is met mensenhanden gemaakt en is tegelijk een lustoord voor insecten en vogels. Hoe werken cultuur en natuur hier op elkaar in? Het Friesch Dagblad liep dinsdag mee met een excursie door de Noardlike Fryske Wâlden bij Kootstertille.

Gerrit Tuinstra vertelt over rozenstruiken tijdens de excursie door de Noardlike Fryske Wâlden tussen Kootstertille en Twijzel. Op de achtergrond maakt Albert van der Ploeg een foto in zijn ObsIdentify-app.

Gerrit Tuinstra vertelt over rozenstruiken tijdens de excursie door de Noardlike Fryske Wâlden tussen Kootstertille en Twijzel. Op de achtergrond maakt Albert van der Ploeg een foto in zijn ObsIdentify-app. Foto: Marcel van Kammen

,,Dit is it bêst bewarre geheim fan Europa”, wijst Gerrit Tuinstra, projectmedewerker bij Landschapsbeheer Friesland, om zich heen. Zo’n groot gebied met zulke gave elzensingels en houtwallen en van die karakteristieke smalle, diepe kavels, dat zie je eigenlijk nergens meer.

Nieuws

menu