Dit artikel is vandaag gratis

Plasticvrij leven? Begin met kleine stapjes en spreek winkeliers aan, tipt Mireille Rouw: 'Als je ze aanspreekt worden ze vaak zelf enthousiast'

Met de Week zonder afval vraagt Milieu Centraal aandacht voor het vele plastic verpakkingsmateriaal dat we gebruiken. Foto: ANP

Plastic afval uit je leven bannen? Begin klein en bouw het dan uit, is de tip van Mireille Rouw. Ze organiseert in de Week van het Afval een Zero-Waste wandel- en fietstour door Leeuwarden. In Damwâld gidst Marije Boersma bij een fietstocht.

Mireille Rouw begon vier jaar geleden met het uitbannen van plastic verpakkingen. ,,Ik heb mijn prullenbak op de kop gegooid om te kijken hoeveel ik weggooide”, vertelt ze. ,,Ik merkte dat er veel badkamerproducten tussen zaten. Dus daarmee ben ik begonnen: geen shampoo meer uit een fles, maar een shampooblok.” Helemaal plasticvrij leven is volgens haar erg lastig, ,,maar ik zit op zo’n 80 procent minder.”

Wie Leeuwarder winkels wil ontdekken waar je welkom bent met eigen verpakkingen, kan met een gids een wandeltour maken of zelf een fiets - of wandel route afleggen.

De Zero Waste Tour is in het kader van de Week zonder afval van Milieu Centraal, van 30 mei tot en met 5 juni.

Placenta

Marije Boersma uit Rinsumageast voert sinds een jaar de strijd tegen plastic afval. ,,Toen ik las dat er plastic is placenta’s wordt aangetroffen dacht ik: zo kan het niet verder.”

Omdat er in haar regio nog niets was heeft ze zelf een Zero-Waste fietstour in Damwâld georganiseerd. De start is bij schildersbedrijf Wyger Smits. ,,Dat lijkt misschien raar, maar hij gebruikt natuurvriendelijke verven.”

Twee winkeliers - een duurzame bloemist uit Stiens en ‘Potje met’ uit Surhuisterveen - komen naar Damwâld om te vertellen wat ze doen. ,,Zij zitten wat te ver om erheen te fietsen, maar ik ben erg enthousiast over die winkels. Potje met is de Friese variant van Pieter Pot, waar je je producten in statiegeldpotten online bestelt. En van de bloemenwinkel in Stiens ben ik ook een groot fan.”

Dat een rit van Rinsumageast naar Stiens voor CO2-uitstoot zorgt, gaat in haar geval niet op. ,,Ik rijd elektrisch en ook nog op groene stroom. Maar dat is natuurlijk wel een punt waar je op moet letten.”

Thuisbezorgbedrijven

Verpakkingsvrij boodschappen doen is een tegenbeweging ten opzichte van de thuisbezorgbedrijven die als paddenstoelen uit de grond schieten. ,,Juist daar wordt veel plastic gebruikt. Het houdt spullen zo makkelijk goed. Maar het kan niet zoals het nu gaat. Het is een doodlopende weg, die schadelijk is voor het leven op aarde. Er zijn trouwens ook initiatieven voor plasticvrije thuisbezorgers ”

Sinds Boersma plasticarm probeert te leven komt ze haast niet in de supermarkt. ,,Op de markt of bij een groenteboer kun je veel makkelijker je eigen verpakkingen meenemen. Als je ze aanspreekt worden ze vaak zelf enthousiast. De bakker op de markt is al zo door mij aangestoken, dat hij andere klanten korting geeft als ze hun eigen zakjes of bakjes meenemen.”

Wasmiddel

Plasticvrij boodschappen doen kost wel meer tijd, moet Boersma toegeven. ,,Maar het geeft me wel een kick als ik weer een winkel vind waar ik verpakkingsvrij kan kopen. Ik maak ook mijn eigen wasmiddel. Dat is zo simpel dat ik me nu afvraag waarom ik ooit flessen wasmiddel kocht.”

De actie van Zero Waste van een paar jaar geleden - plastic verpakkingen bij de kassa van de supermarkt verwijderen en achterlaten - is misschien wel weer eens nodig, vindt ze. ,,De supermarkten waren er niet blij mee, maar het maakte wel veel duidelijk. Gelukkig zie je ook bij de supermarkten beweging. Zo heeft Albert Heijn bij een paar grote filialen een notentap waar mensen zelf potjes kunnen vullen.”

Kijk voor meer acties op de site van milieucentraal .

Nieuws

menu