Playmobil en poppen krijgen tweede kans in Buitenpost
Het kopen van speelgoed zit er bij ouders met een smalle beurs vaak niet in. Drie vrouwen richtten daarom vijf jaar geleden Speelgoedbank Op Stelten op, zodat alle kinderen plezier kunnen maken met een barbie, poppenhuis of boksbal.
Durkje Visser aan het werk in Speelgoedbank Op Stelten. Foto: Marchje Andringa
Op al het speelgoed in het pand in Buitenpost zijn stickertjes geplakt. De een geeft aan in welke week het gearriveerd is, de ander staat voor het aantal punten van het voorwerp. Iedereen die er aanspraak op maakt krijgt een puntenkaart, zodat er niet onbeperkt uitgezocht kan worden. ,,Als ouders hier met hun kind komen, kunnen ze met die kaart iedere derde zaterdag van de maand iets uitzoeken”, zegt Durkje Visser, die samen met twee andere dames de speelgoedbank opstartte. ,,De ouders nemen plaats op een stoel, en een vrijwilligster gaat met het kind het speelgoed bij langs. Zo is het echt hun keuze.”
Het initiatief van de speelgoedbank kwam bij Visser zelf vandaan. Op tv zag ze regelmatig kinderen van behoeftige ouders die alleen van speelgoed kunnen dromen. Terwijl de kleintjes bij haar thuis erin zwommen. Dat klopte niet. Maar wat kon ze doen? Op de rommelmarkt kreeg ze het lang niet allemaal aan de man, waarna het alsnog op zolder kwam te liggen. Toen bedacht Visser het huidige concept en wist twee anderen, Jolanda Poortinga en Marijke van der Wal, enthousiast te krijgen. Zo begon de bal te rollen.
Niet voor iedereen
Na eerst onderdak te hebben gevonden in de plaatselijke kringloopwinkel, is de speelgoedbank nu zo’n twee jaar gesitueerd aan de Christinastraat. Visser benadrukt dat niet iedereen er zomaar spullen kan ophalen. ,,Het is bedoeld voor mensen die het financieel zwaar hebben. Als iemand van bijvoorbeeld het dorpenteam of de thuiszorg ziet dat ouders niet de middelen hebben om speelgoed voor hun kinderen te kopen, kunnen zij hen opgeven. Dat doen ze door middel van een toewijzingsformulier van de gemeente in te vullen. Zo voorkomen we dat hier ouders komen die het speelgoed prima kunnen betalen.”
Op de planken liggen spullen voor kinderen van nul tot twaalf jaar. Van barbies tot boksballen en van Pictionary tot playmobil. In de opslagruimte zijn de dozen in categorieën ingedeeld. ‘Jongens’, ‘meisjes’, ‘tieners’, ‘peuters’, enzovoort. ,,Waar de spullen allemaal vandaan komen? We krijgen veel donaties. Als Sinterklaas er bijvoorbeeld aan komt, kopen ouders nieuw speelgoed. Het oude blijft over en brengen ze naar ons”, vertelt Visser. In de ruimte staat giften die pas zijn binnengekomen. ,,Alles wat nieuw is, testen we eerst: doen de batterijen het nog, missen er geen bladzijden en zijn ook de puzzels compleet? Voor de puzzels hebben we trouwens een adresje. De mensen van Talant kijken ernaar. Eén iemand vindt het zo leuk dat-ie zich stort op die van duizend stukjes. In no time heeft-ie hem klaar. Erg handig voor ons”, lacht ze.
Speelgoed kopen
De exemplaren die enige schade hebben opgelopen of na een half jaar niet zijn verkocht, verkassen naar voren. Daar bevindt zich de winkel waar spullen voor een zacht prijsje te koop zijn. Zodoende kan de speelgoedbank zich staande houden.
Visser trekt elke dag de deur met een tevreden gevoel dicht. ,,Het is zulk dankbaar werk. We zijn alle drie moeders en weten hoe belangrijk het is om je kind gelukkig te zien. En ook die van anderen. De vader van een collega van Marijke was laatst bij een kinderopvang in Suriname. Daar hadden ze speelgoed via Op Stelten liggen. Ze stuurden ons een video van de spelende kinderen. Ja, daar krijg ik kippenvel van.”