Pleidooi voor een betere weerspiegeling van de inwoners in gemeenteraden. In de noordelijke gemeenteraden zitten te weinig vrouwen, minderheden en mensen van kleur

Met een reeks tips pleiten Stichting Aletta Jacobs Noord-Nederland en Atria, kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis, voor collegeprogramma’s in de veertig Noordelijke gemeenten die de bevolkingssamenstelling beter weerspiegelt.

Uitslag verkiezingen gemeenteraad Leeuwarden afgelopen woensdag. Voor het eerst zitten er meer vrouwen dan mannen in de raad.

Uitslag verkiezingen gemeenteraad Leeuwarden afgelopen woensdag. Voor het eerst zitten er meer vrouwen dan mannen in de raad. Foto: Hoge Noorden / Jacob Van Essen

Volgens beide instituten lopen de gemeenten in Fryslân, Groningen en Drenthe achter bij de rest van Nederland op het zogeheten gendersensitief gebied, het rekening houden met verschillende rollen en afhankelijkheden van mannen en vrouwen. Ook op het terrein van inclusiviteit valt nog veel te verbeteren. Zo zitten er in de Friese gemeenteraden weinig minderheden en mensen van kleur.

Nieuws

menu