Dit artikel is vandaag gratis

Provincie Fryslân krijgt potje van twee miljoen euro om verduurzaming van scholen en dorpshuizen financieel te ondersteunen

Een oude CV-ketel en een waterstofketel. Foto: ANP

De provincie Fryslân krijgt twee miljoen euro voor verduurzaming van gebouwen van kleine gemeenten, schoolbesturen, kleine zorgaanbieders of stichtingen en verenigingen. Met het geld wil de provincie tweehonderd instellingen sponsoren om het gebouw te laten verduurzamen.

Het geld komt van het rijk onder de vlag van het ‘KlimOp-verduurzamingsprogramma’. Elke provincie krijgt hetzelfde bedrag, waarmee duurzaamheidscoaches worden betaald voor advies.

Met ingang van dinsdag kunnen Friese duurzaamheidsadviseurs zich inschrijven. Volgens gedeputeerde Sietske Poepjes wil de provincie de kennis niet van buitenaf inkopen, maar is het de bedoeling dat Friezen hun brood verdienen met het geven van advies. ,,It mes snijt oan twa kanten. De enerzjytransysje wurdt der better fan, en de lokale mkb‘er en zzp’er wurde der better fan.”

Het project loopt tot 2023. In 2021 wil de provincie volgens eigen planning 25 aanvragen honoreren, in 2022 106 en in 2023 86.

Nieuws

menu