Dit artikel is vandaag gratis

Prikangst? GGD Fryslân richt in Sneek voor die mensen een speciale prikruimte in

Bianca Jongsma kreeg in januari 2021 in het Leeuwarder WTC de eerst prik van doktersassistente Jolanda Veenstra. Foto: Jacob Van Essen

GGD Fryslân organiseert vanaf volgende week in Sneek speciale dagen voor mensen met prikangst. De dagen zijn bedoeld voor mensen die wél een vaccinatie tegen het coronavirus willen, maar thuisblijven vanwege hun angst voor naalden.

De prikangst-ruimte wordt ingericht op de vaccinatielocatie in Sneek. Mensen met prikangst kunnen GGD Fryslân bellen voor een afspraak en daarbij aangeven of ze extra begeleiding nodig hebben. Personen mogen ook zelf begeleiders meenemen. De dagen zijn ook bedoeld voor mensen die door een medische of psychische oorzaak geen vaccin hebben genomen. De GGD plant de afspraken in eerste instantie in op dinsdag en zaterdag.

De speciale ruimte krijgt een huiselijke wacht- en prikkamer. Het is mogelijk om liggend gevaccineerd te worden en er kan gebruik worden gemaakt van hulpmiddelen als een VR-bril die is uitgerust met een virtual reality app waarmee mensen zelf hun stressniveau kunnen regelen.

Volgens onderzoek heeft een op de vijf volwassenen een vorm van prikangst. Van die groep heeft een op de acht zich om die reden niet laten vaccineren.

Nieuws

menu