Dit artikel is vandaag gratis

Prinses Margriettunnel in A7 gedeeltelijk weer open voor verkeer, onderzoek naar problemen wegdek en zoektocht naar aanpak gaan door

In de Prinses Margriettunnel zijn weer twee rijstroken beschikbaar voor verkeer Foto: Simon Bleeker

De Prinses Margriettunnel in de A7 tussen Sneek en Joure gaat maandagmiddag rond 15.00 uur gedeeltelijk weer open voor verkeer. Er is maar een rijstrook per rijrichting beschikbaar en er geldt een lagere maximumsnelheid. Rijkswaterstaat hoopt dat de gedeeltelijke openstelling de verkeersdruk op lokale wegen in de regio snel vermindert, zegt de dienst.

De tunnel was afgesloten sinds het wegdek op 14 december vorig jaar ineens omhoog kwam. Dat kwam waarschijnlijk doordat grondankers onder de weg gebroken zijn door druk van het grondwater, maar onderzoeken moeten duidelijk maken wat er precies aan de hand is. Rijkswaterstaat plaatste meer dan tienduizend zandzakken op de weg om het asfalt terug te duwen.

De zandzakken zijn nu op een deel van het wegdek weggehaald. Er is een nieuw stabilisatiesysteem in de tunnel aangelegd en het asfalt is op de twee rijstroken die open gaan vernieuwd. Langs de A7 zijn verkeersborden geplaatst om de weggebruiker te attenderen op de nieuwe situatie. De nu geopende rijstroken zullen de komende tijd af en toe weer sluiten voor onderzoek en herstel.

Omleidingen

Voertuigen van meer dan drie meter breed moeten de omleidingsroutes blijven gebruiken. Die routes via de A31 en A32 en lokale wegen blijven ook bestaan, aldus Rijkswaterstaat. De dienst hoopt dat het verkeer zich spreidt over de omleidingsroutes en de A7, zodat de enorme fileproblemen in het gebied afnemen. Rijkswaterstaat blijft dat in de komende tijd in de gaten houden in overleg met gemeenten en de provincie Fryslân. Het definitieve herstel van de tunnel zal nog lange tijd op zich laten wachten.

Volgens een woordvoerder moet eerst duidelijk worden wat de exacte oorzaken zijn van de problemen. Hoe lang dit onderzoek nog duurt, durft hij niet te zeggen. Ook is nog onduidelijk welke maatregelen er daarna moeten worden uitgevoerd en welke tijd daarmee gemoeid is.

Nieuws

menu