Provincie denkt aan uitstel aanbesteding busvervoer

De provincie Fryslân overweegt de aanbestedingsprocedure voor het busvervoer stil te leggen. Dat laat gedeputeerde Avine Fokkens weten, in reactie op een oproep hiertoe van vakbond CNV.

Arriva verzorgt tot 2022 het busvervoer in Fryslân.

Arriva verzorgt tot 2022 het busvervoer in Fryslân. Foto: Jilmer Postma

De provincie legt momenteel de laatste hand aan de aanbesteding van het busvervoer in Fryslân voor de periode 2022-2032. Vakbond CNV riep gisteren op om aanbestedingen in onder meer Fryslân uit te stellen. Vervoerders zouden te weinig financiële ruimte hebben om een goed bod te doen, en daarbij vreest de vakbond dat er ook minder geld is voor personeel dat niet mee over kan van de oude naar nieuwe vervoerder.

Gedeputeerde Avine Fokkens laat bij monde van haar woordvoerder Atze Jan de Vries weten dat ze gaat kijken of het nu wel een goed moment is om de aanbesteding door te zetten. ,,De vraag is gerechtvaardigd, de discussie daarover speelt nu”, aldus De Vries. ,,Voorop staat dat we een goede aanbesteding willen.” De Vries zegt niet te kunnen zeggen op welke termijn meer duidelijk is.

Toestemming andere overheden

De provincie is voor het eventueel uitstellen van de aanbesteding waarschijnlijk afhankelijk van toestemming van het rijk of de Europese Unie. De huidige aanbesteding loopt af in 2022 en kan wettelijk niet meer worden verlengd.

Arriva, dat het busvervoer in Fryslân nu verzorgt, wil niet reageren op de oproep van CNV. Het bedrijf laat wel weten cijfers te herkennen die het CBS gisteren publiceerde. Dat stelt dat het aantal passagiers in het ov met bijna 90 procent is teruggelopen ten opzichte van vorig jaar.

Nieuws

menu