Provincie wil 70.000 laadpalen in 2030, ook voor trekkers, boten en vrachtwagens

Fryslân wil de komende negen jaar groeien naar 70.000 snellaadpunten voor personenauto’s. Dit zijn hoofdzakelijk laadpunten op privéterrein en voor particulier gebruik.

De razendsnelle groei van het aantal elektrische auto’s is vooral te danken aan de lage wegenbelasting en aan de lage bijtelling voor de lease-rijders.

De razendsnelle groei van het aantal elektrische auto’s is vooral te danken aan de lage wegenbelasting en aan de lage bijtelling voor de lease-rijders.

De provincie wil daarnaast zevenduizend publieke laadpunten in de publieke ruimte neerzetten en dan vooral op plekken waar nog geen of weinig laadpunten zijn. Dit plan, dat naast de laadpunten zelf bestaat uit het stimuleren van elektrisch rijden rijden, kost de provincie 11,7 miljoen euro. Ruim zes ton wordt gefinancierd door het rijk.

De provincie richt zich in eerste instantie op laadpalen voor auto’s. ,,Daar is de komende tijd de meeste vraag naar”, zegt gedeputeerde Avine Fokkens. Maar daarna kijkt de provincie ook naar laadpunten voor landbouwvoertuigen, vaar- en vrachtverkeer. ,,Een elektrische trekker klinkt als toekomstmuziek, maar we willen vooruitlopen op de praktijk. Het mag niet zo zijn dat er straks wel elektrische trekkers zijn, maar dat de laadplekken nog ontbreken”, aldus Fokkens.

Boeren

Juist voor boeren, die veelal zelf energie opwekken met zonnepanelen en windmolens ziet de provincie kansen om voor elektrisch vervoer. ,,Nu kun je je auto nog niet koppelen aan de energie die met zonnepanelen wordt opgewekt, maar ook dat kan er over een paar jaar heel anders uitzien”, zegt Fokkens. De provincie verwacht dat het aantal elektrische personenauto’s in 2030 is opgelopen naar 72.295. Dit zijn er nu nog zo’n 6320.

Binnenkort worden de eerste 1400 laadpalen geïnstalleerd in Fryslân. Wie dat mag doen, wordt binnenkort bekendgemaakt.

De gemeente Súdwest-Fryslân wordt buiten de plannen van de provincie gelaten, omdat de gemeente zelf een aanbesteding heeft gedaan voor elektrische laadpalen. Daar is de planning om in de komende vijf jaar duizend laadpalen te installeren.