Dit artikel is vandaag gratis

De ene trein vertraagd, dan de volgende ook? De provincie Fryslân wil een einde aan dat 'domino-effect'

Een Arrivatrein. Foto: FD

De nieuwe dienstregeling van de trein van Leeuwarden naar Groningen is zo strak gepland, dat één vertraging ertoe leidt dat opvolgende treinen ook vertragen en de bussen ook. De provincie vindt dit onwenselijk en dringt bij Arriva aan op oplossingen.

Dit blijkt uit de beantwoording van vragen die zijn gesteld door de PvdA-fractie naar aanleiding van een artikel in deze krant.

Sinds de nieuwe dienstregeling en inzet van WINK-treinen ervaren reizigers op het traject vertraging. Arriva erkent het probleem en zegt dat er meerdere oorzaken zijn. De strakke dienstregeling - er rijden in de spits vier treinen per uur - zorgt ervoor dat één vertraging de rest ook vertraagt. De enige oplossing om dit domino-effect te stoppen is het laten vervallen van één of meerdere ritten.

Storing

ProRail heeft daarnaast te maken met systeemstoringen waardoor er snelheidsbeperkingen optreden. begin december moet dit probleem verholpen zijn. Verder kijkt Arriva naar een betere inzet van machinisten om hen nog meer ervaring op te laten doen op het traject.

Nieuws

menu