Dit artikel is vandaag gratis

PvdA: elke klacht over slapeloosheid en stress door F-35 is er een te veel

De straaljager F-35 Foto: Rob Engelaar Rob Engelaar

De Tweede Kamerfractie van PvdA vindt het zorgelijk dat een groot deel van de Friezen het geluid van de straaljager F-35 als heel erg overlastgevend ervaren. Het Friese kamerlid Habtamu de Hoop heeft met collega-Kamerlid Kati Piri minister Ank Bijleveld-Schouten (Defensie) om opheldering gevraagd.

Uit onderzoek van Omrop Fryslân bleek recent dat de overlast van Vliegbasis Leeuwarden is toegenomen sinds de komst van de F-35 in oktober 2019. Eerder meldde het Friesch Dagblad al dat het aantal klachten sterk is gestegen. Volgens het onderzoek van de Omrop lijden sommige omwonenden aan stress en slapeloosheid vanwege de nieuwe straaljager.

De PvdA’ers willen weten hoe het kan dat de luchtmacht zich aan de geluidsnormen houdt, maar er toch veel mensen overlast ervaren. Ook vindt de PvdA dat niet het aantal decibel, maar de geluidservaring van mensen centraal hoort te staan bij het vaststellen van die geluidsnormen. Ze willen van Bijleveld weten of ze bereid is de geluidsnormen te heroverwegen, of ze in gesprek wil gaan met omwonenden, en welke maatregelen genomen kunnen worden om de overlast te beperken.

Nieuws

menu