In quarantaine als iemand in de klas met corona besmet is? Het hoeft straks niet meer als je volledig bent ingeënt

Leraren in het basis- en voortgezet en speciaal onderwijs die minstens twee weken volledig zijn ingeënt tegen corona hoeven in het nieuwe schooljaar niet meer in quarantaine als ze in contact zijn geweest met een besmet persoon. Dat geldt ook voor middelbare scholieren, heeft het ministerie van Onderwijs laten weten. Friese schoolbestuurders zijn blij met de nieuwe regels.

Afbeelding ter illustratie.

Afbeelding ter illustratie. Foto: ANP

,,Het kwam de afgelopen tijd toch regelmatig voor dat een leraar of leerling thuis in quarantaine moest”, zegt Anne Leijenaar van scholenkoepel CVO Zuidwest-Fryslân, waar onder meer CSG Bogerman in Sneek onder valt. ,,Vooral binnen gezinnen, of in een klas waar leerlingen dicht opeen hebben gezeten. Die quarantaine zal straks dus minder vaak nodig zijn en dat is goed nieuws.”

Alertheid

In het basisonderwijs maakt de versoepeling voor kinderen geen verschil, want zij worden niet ingeënt. ,,Voor personeel is dit wel een wijziging die ruimte gaat geven”, zegt Hans Greidanus van pcbo Leeuwarden. ,,We hebben veel ervaring opgedaan met begeleiding van kinderen vanuit huis, maar voor de klas staan is toch het beste.”

Dat zal nu vaker kunnen, al benadrukt Greidanus dat alertheid geboden blijft. ,,Leerkrachten moeten bij twijfel wel de zelftest doen.”

Het OMT vindt de versoepelingen verantwoord, aldus het ministerie. Nog niet volledig gevaccineerde leraren in het basis- en middelbaar onderwijs en niet volledig gevaccineerde leerlingen in het middelbaar onderwijs moeten twee keer per week een zelftest blijven afnemen.