Quilten is secuur werk dat tijd kost en Elly Boomsma (67) uit Leeuwarden rustige momenten geeft | Frije tiders

Wat doe jij in je vrije tijd? Leef je je uit op het sportveld, laad je je op door een boek te lezen, doe je vrijwilligerswerk of verlies je je graag in een fantastisch breipatroon? Of vind je het juist lastig om je vrije tijd in te vullen? Laat je dan vooral inspireren door anderen. Vandaag: Elly Boomsma (67) uit Leeuwarden.

Elly Boomsma aan het quilten.

Elly Boomsma aan het quilten. Foto: Hoge Noorden/Jacob van Essen

Ruim dertig jaar al is Elly Boomsma (67) uit Leeuwarden aan het quilten. ,,Hiervoor was ik fanatiek aan het breien”, zegt ze. Zo fanatiek zelfs dat ze er een breiarm van kreeg. ,,Ik kon geen breisteek meer zetten. Een vriendin van me nam me toen mee naar een quiltcursus in Sneek.”

Ze was enthousiast, maar dacht al snel: dit kan ik zelf ook wel, daar hoef ik geen cursus voor te volgen. ,,Het geld dat ik voor een cursus kwijt zou zijn, stak ik liever in stoffen.” In boeken en op internet zijn tal van technieken en patronen te vinden waar je als quilter mee aan de slag kunt.

Een quilt bestaat uit drie lagen. De bovenste is het patchwork. ,,Daarvoor knip je stoffen in bijvoorbeeld vierkanten, driehoeken en hexagons en die zet je dan in een patroon - het is soms net een wiskundige puzzel - aan elkaar.” De tweede laag is de vulling, bijvoorbeeld van katoen of wol. De derde is de achterkant.

Mooi effect

,,Quilten is het met kleine steekjes doorpitten van die drie lagen, zodat het één geheel wordt. Dat kun je met de naaimachine doen, maar ik doe het ’t liefst met de hand.” Doordat je de lagen helemaal doorstikt met garen, gaat de stof een beetje bol staan. ,,De ene vulling bolt meer dan de andere, wat een mooi schaduweffect kan geven in je patroon.”

Elly heeft haar werk al meerdere keren tentoongesteld, onder meer in kerken. ,,Ik was lid van de werkgroep Hobby en Geloof. Daarvoor heb ik bijbelse quilts gemaakt. Omdat er niet zo veel religieuze patronen bestaan, heb ik die veelal zelf bedacht.” Op dit moment is ze vooral bezig met quilts voor aan de wand of dekens voor op bedden.

,,Ik werk nu aan drie verschillende quilts; dat houdt het afwisselend. Over één quilt doe ik wel een half jaar.” Het is secuur werk waar je je volle aandacht aan moet geven. ,,Het werkt rustgevend. Ik beleef er heel veel plezier aan.” Dat is te zien aan haar huis. Ze lacht. ,,Ja, mijn hele appartement hangt vol quilts.”