Dit artikel is vandaag gratis

RUG-docent Tjeerd Andringa uit Leeuwarden mag het vak 'kritisch denken' niet meer geven omdat hij studenten zou proberen te overtuigen van complottheorieën

De universiteit van Groningen. Foto: ANP

Tjeerd Andringa, universitair hoofddocent op de Rijksuniversiteit Groningen (RUG), mag zijn vak over kritisch denken niet langer geven. De geboren Leeuwarder zou studenten overtuigen van complottheorieën. Andere lessen mag hij wel blijven geven.

In de Ukrant , de universiteitskrant van de RUG, komen verschillende kwesties aan het licht. Studenten voelden zich niet langer veilig omdat ze anders dachten dan de docent die er zijn eigen ‘alternatieve waarheid’ op nahield. Ze trokken aan de bel bij het faculteitsbestuur. Dat voerde verschillende gesprekken met Andringa. Uiteindelijk kreeg hij een waarschuwing.

Andringa geeft les op University College, dat onderdeel van de RUG is. In zijn lessen kwamen uiteenlopende onderwerpen aan de orde, zoals de aanslagen van 9/11, klimaatverandering en vaccinaties. Een van de studenten gaf aan dat de sfeer vijandig was tijdens de colleges.

Onderzoek

,,We zijn aan het onderzoeken wat er precies gebeurd is. En op basis van het onderzoek dat geweest is, is besloten om het betreffende vak voor het komende blok te stoppen”, zegt een woordvoerder van de RUG.

Volgens haar wordt er nu een breder onderzoek ingesteld om te kijken hoe het met de andere vakken gaat. ,,Het gaat om een didactisch kwaliteitsonderzoek om te kijken of dat in lijn is met hoe wetenschappelijk onderwijs dient te geschieden.”

Nieuws

menu