De gemeenteraad van Leeuwarden moet onder druk besluiten over een lening van 14 miljoen euro voor het Cambuurstadion

De Leeuwarder raad boog zich maandagavond over het collegevoorstel om een lening van 14 miljoen euro te verstrekken aan bouwbedrijf Van Wijnen om het nieuwe Cambuurstadion te bouwen.

Een impressie van het nieuwe stadion.

Een impressie van het nieuwe stadion. Illustratie: Widdershoven architecten

Vanuit meerdere raadsfracties klonk ergernis over de haast waarmee het college het voorstel zo vlak voor het zomerreces door de raad probeert te loodsen.

Pas begin juni werd duidelijk dat de bouwer een lening van 14 miljoen euro wenste, waarover de raad op 7 juli moet besluiten. ,,De raad had hierover veel eerder geïnformeerd moeten worden”, zei VVD-raadslid Harry Bevers. ,,We hadden dan suggesties kunnen meegeven. Nu dwingt het college de raad om in vier weken tijd de besluitvorming af te ronden. Wij vinden dat de grens van het acceptabele is bereikt.”

Mild positief

Toch is de raad over het algemeen mild positief over het voorstel. Fractievoorzitter Otto van der Galiën van Lijst058 sprak zijn zorgen uit over de mate van betrokkenheid van partners als WTC, ROC Friese Poort en voetbalclub Cambuur. Zo blijkt de bijdrage van Cambuur aan het bouwproject voor een groot deel uit leningen te bestaan. ,,Ik zou wel meer zekerheden van Cambuur willen hebben voordat er getekend gaat worden.”

Wethouder Friso Douwstra was resoluut in zijn antwoord op de vragen van Van der Galiën: ,,Wij hebben afspraken gemaakt met Van Wijnen en niet rechtstreeks met Cambuur.” Ook gaat de gemeente niet over de rol van WTC of ROC Friese Poort in het bouwproject.

Het collegevoorstel om een lening van veertien miljoen euro te verstrekken voor het uiterlijk eind juli 2023 ‘speelklaar’ opleveren van het voetbalstadion, komt in de plaats van een eenmalige subsidie van 4,5 miljoen. Bouwbedrijf Van Wijnen uit Gorredijk zal niet alleen het nieuwe Cambuurstadion op het WTC-terrein bouwen, maar ook commerciële gebouwen langs de Harlingertrekweg en een nieuwe McDonald’s-vestiging. Het is de bedoeling dat binnen het Cambuurstadion ook ROC Friese Poort wordt gehuisvest. Op het terrein hebben al twee gloednieuwe supermarkten – een Aldi en een Jumbo – de deuren geopend.

Het totale kostenplaatje hiervoor wordt geraamd op zo’n 95 tot 100 miljoen euro. Ruim 55 miljoen wordt voor het stadioncomplex uitgetrokken, waarvan 25,5 miljoen voor het voetbaldeel, 21 miljoen voor commerciële ruimten en 9 miljoen voor het casco van ROC Friese Poort.

Van Wijnen heeft het bouwproject overgenomen van projectontwikkelaar Wyckerveste, die zich in november uit het project terugtrok en intussen bouwgroep Dijkstra Draisma voor de rechter heeft gedaagd.