Dit artikel is vandaag gratis

Twee jaar cel en tbs voor man uit Witmarsum die in 2021 zijn ex-vriendin probeerde te wurgen

Hamer en wetboek in de rechtbank. Foto: ANP

De rechtbank van Leeuwarden heeft dinsdag een 45-jarige man uit Witmarsum twee jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging opgelegd voor poging tot doodslag op zijn ex-vriendin en het in bezit hebben van explosieve stoffen. Dat was conform de eis van het OM.

Volgens de rechtbank heeft de man op 15 juni 2021 geprobeerd zijn ex-vriendin te wurgen. De verdachte wilde niet meewerken aan een onderzoek in het Pieter Baan Centrum, maar is daar wel geobserveerd. Volgens de deskundigen is het duidelijk dat de man een psychiatrische stoornis heeft, al is nu niet vast te stellen welke. De man was al eerder met justitie in aanraking gekomen vanwege geweldsdelicten.

Het OM noemde de man in de rechtszaal ,,een gevaar voor de maatschappij” en zou de agressie van de verdachte in de toekomst kunnen leiden tot meer ,,ernstige geweldsdelicten”.

De rechtbankvoorzitter hield de Witmarsumer op de zitting voor dat de explosieve stoffen in zijn bezit ,,wel gebruikt worden bij het plegen van terroristische aanslagen.” Hijzelf verklaarde die te hebben voor experimenten.

Nieuws

menu