Rechter moet het conflict tussen de geschorste docent en het Tjalling Koopmans College in Hurdegaryp beslechten

De schoolleiding van het Tjalling Koopmans College in Hurdegaryp en de geschorste aardrijkskundedocent staan lijnrecht tegenover elkaar. Ze kunnen er onderling niet meer uitkomen. De rechter moet nu bepalen of de docent tot de zomervakantie nog op school mag terugkomen om het jaar af te ronden.

Het Tjalling Koopmanscollege in Hurdegaryp.

Het Tjalling Koopmanscollege in Hurdegaryp. Foto: Marcel van Kammen

Aardrijkskundedocent Bert Mul werd 13 juni op non-actief gesteld nadat hij zich in de media kritisch had uitgelaten over de het onderwijs en de bestuurscultuur op de middelbare School voor Persoonlijk Onderwijs (SvPO) in Hurdegaryp.

In een interview reageerde hij op een artikel in dagblad Trouw , waarin onthullingen werden gedaan over onvrede binnen het docentencorps, over onbehoorlijk bestuur en financiële ongeregeldheden bij de overkoepelende stichting. Het Trouw-artikel was op basis van anonieme bronnen. Een journalist van Omrop Fryslân benaderde daarop kritische docenten, maar de meesten durfden niet met naam en toenaam uit de school te klappen.

,,Veel collega’s waren bang voor consequenties. Ik dacht: dan doe ik het wel. Ik vond het belangrijk dat er iemand was die het deed”, zei hij maandag in de rechtbank in Leeuwarden, waar hij zijn schorsing in een kort geding aanvocht. ,,Ik liep een beperkt risico: mijn contract loopt tot 1 augustus. Het ging mij om rust en veiligheid voor de leerlingen.”

Angstcultuur

In de mail waarin zijn schorsing werd aangezegd, verweet de schoolleiding hem dat hij had gesproken van ‘een dictatoriale, malafide organisatie waar de leerlingen in gijzeling zijn’. Dat heeft hij nooit gezegd, erkende advocaat Joan Du Bois van de schoolleiding. ,,Maar hij heeft daar wel enthousiast op voortgeborduurd en hij heeft van een ‘angstcultuur’ gesproken.”

Mul, die populair is bij de leerlingen, wil graag tot de zomervakantie terugkomen op school, met name om het jaar met zijn mentorklas goed af te ronden. Het is nog een kleine twee weken tot de zomervakantie; hij heeft een baan van iets meer dan 0,5 fte. ,,Ik wil het jaar goed afsluiten, met de leerlingen reflecteren op de afgelopen tijd en op hun toekomst. Dan kan ik met opgeheven hoofd de school verlaten.”

Zwaar coronajaar

De schoolleiding ziet dat niet zitten. ,,Het is een hartstikke zwaar coronajaar geweest voor de leerlingen”, zei Misha van Denderen, directeur van de overkoepelende stichting. ,,Er is nu veel stress en ze moeten hard werken om het jaar af te ronden. Er zou ontzettend veel extra onrust ontstaan als hij zou terugkeren. Wij kiezen voor de school en de leerlingen. Het is ook niet zo dat de leerlingen het jaar niet goed afronden; we hebben vervanging voor zijn lessen.”

Locatiedirecteur Petra Schutte voegde daaraan toe: ,,Ik zit niet te wachten op discussies tussen voor- en tegenstanders in de school. Er zijn ook docenten die het superfijn vinden bij ons.”

Rechter Janet Werkema probeerde de partijen te bewegen samen tot een vergelijk te komen. ,,De discussie is over en weer beschadigend. Kunt u als volwassenen bij elkaar zitten om eruit te komen? Bijvoorbeeld één of een paar dagen zodat hij kan afronden en zijn spullen kan ophalen? Ik hoor u beiden zeggen dat dat niet mogelijk is.”

Dus zal Werkema daar een beslissing over nemen. Woensdagmiddag 14.00 uur doet ze uitspraak.