Rechtszaak weduwe Van Seggeren legt een gespannen huwelijk bloot

De verhouding tussen Tjeerd van Seggeren en zijn vrouw, die woensdag terecht stond in verband met de dood van Van Seggeren, was al jaren gespannen. Zo bleek uit de eerste dag van de inhoudelijke behandeling van de zaak, die vandaag wordt voortgezet en ook morgen nog doorgaat.

Rechtbank in Leeuwarden.

Rechtbank in Leeuwarden. Foto: FD

Van Seggeren werd op 9 juli 2017 levenloos aangetroffen in een weiland bij de Bûterwei in De Westereen. Uit onderzoek bleek uiteindelijk dat hij vermoord was. De Kollumerzwaagster was toen 37. In een rechtszaal vol nabestaanden en belangstellenden uit de omgeving werden diverse verdachte situaties tot in detail behandeld.

Vaak ruzie

Van Seggeren en zijn vrouw zouden al in 2016 plannen hebben gehad om te scheiden. Er waren veel ruzies, vaak over geld, waarna soms de gordijnrails scheef hingen. Hij vond haar te verkwistend, zij vond hem te zuinig. De inmiddels 34-jarige weduwe werkte in het bedrijf van Van Seggeren en ze vond dat haar man haar te weinig loon uitkeerde.

Daarnaast was er onenigheid over een ex-vriend, met wie ze begin 2017 weer contact had. Van Seggeren vermoedde dat zij vreemdging. Op 2 april had zij weer ruzie met Van Seggeren. Dit zou dusdanig zijn geëscaleerd dat zij aangifte besloot te doen van huiselijk geweld. ,,Hij drukte me tegen de grond, maar ik werd wel vaker mishandeld.”

Uit onderzoek bleek dat de verdachte op internet naar diverse giftige planten had gezocht

Uit geluidsopnames van 20 april bleek dat Van Seggeren op zijn beurt overwoog aangifte te doen, omdat hij door haar bedreigd werd met een mes. In de maanden daarop volgden meer ruzies waarbij de verdachte het gevoel had dat ze gecontroleerd werd door Van Seggeren. Hij zou haar telefoon inzien en gesprekken wissen.

Samen boodschappen doen

Na een bezoek aan de moeder van de verdachte in Duitsland op 1 juli voelde Van Seggeren zich niet goed. Hij had last van verkrampingen. Aanvankelijk dacht hij dat het van het eten bij McDonald’s kwam, maar aan zijn ouders vertelde hij dat hij het vermoeden had vergiftigd te zijn. Zijn vrouw zou hem een glas drinken hebben gegeven met een vreemde smaak. Hij gooide het na drie slokken weg. Uit onderzoek bleek dat de verdachte op internet naar diverse giftige planten had gezocht en naar het drinken van insuline. Volgens de verdachte had een deel van die zoektocht te maken hebben met een bezoekje aan botanische tuin de Kruidhof eind juni. ,,Ik heb hem niet vergiftigd. Ik gaf hem een diareeremmer en toen stopte het.”

Op 7 juli zouden de verhoudingen echter weer een stuk beter zijn volgens de verdachte. ,,We hebben zelfs samen boodschappen gedaan, dat deden we anders nooit.”

Lees ook: OM: aanhouding verdachte in rechtbank was ‘praktisch’

De middag erop ging Van Seggeren eten bij een vriend om vervolgens samen het Freeze Force Festival te bezoeken. De verdachte zou hem ’s nachts met de auto ophalen bij de Bûterwei, wat volgens officier van justitie Henk Mous opmerkelijk was, omdat de ingang bij de Lange Reed was, zo’n zevenhonderd meter verderop. ,,Hij wilde dat graag”, verklaarde de verdachte. ,,Ik weet ook niet waarom.”

Ze liepen elkaar echter mis tussen 00.30 en 00.45 uur. De verdachte ging toen terug omdat haar telefoon leeg zou zijn. Ze probeerde hem vanuit huis vanaf 01.10 uur weer te bellen, waarna ze die nacht met haar schoonvader begon te zoeken.

Duitser in beeld wegens verdachte locaties uit telefoongeschiedenis

De Westereen De rechtbank wilde gisteren gedetailleerde informatie hebben over de oom van de weduwe van Tjeerd van Seggeren. De weduwe, die volgens de aanklacht verdacht wordt van moord in vereniging, zou in een relatief korte periode voor de dood van haar man, op 9 juli vorig jaar, intensiever contact hebben gekregen met de broer van haar overleden vader.

Op haar verjaardag op 24 juni stond de man onverwachts rond 6.30 uur bij het echtpaar Van Seggeren op de stoep, met haar moeder. Ze waren in alle vroegte weggereden uit hun woonplaats Dormagen in Duitsland, zo’n drieënhalf uur vanaf Kollumerzwaag. ,,Mijn moeder kwam wel vaker op zulke tijden”, verklaarde de verdachte gisteren tijdens de zitting.

Voor Van Seggeren was dit de eerste kennismaking met de oom. Hij vertelde later aan zijn ouders dat hij dit een vreemde ervaring vond. Daarnaast was die nacht erg onrustig verlopen. Zijn vrouw was twee keer uit bed geweest en zou met iemand hebben gepraat. ,,Dat is niet zo, ik ben er alleen uit geweest voor een aspirine.”

Het was praktischer om de Duitse moeder van de verdachte in de zaak Van Seggeren eergisteren in de rechtbank van Leeuwarden aan te houden, dan een aanhouding te doen via een uitleveringsverzoek https://t.co/xVKHcKmtpC

— Friesch Dagblad (@frieschdagblad) August 24, 2018

De volgende ochtend bleek de deur van het bedrijf bij de woning van het slot te zijn, wat Van Seggeren verdacht vond. Maar, zei zij: ,,Tjeerd vergat wel vaker de deur op slot te doen.”

De dag ervoor was de telefoon van de oom nog aangestraald door een wifi-zendmast in Tijnje. Daarnaast viel de telefoongeschiedenis van de oom in de nacht van 8 op 9 juli op. De telefoon van de oom zou uitgeschakeld hebben gestaan in die periode, terwijl hij volgens zijn vrouw nooit zijn telefoon uit heeft staan.

Twee personen

Een bezoeker van het festival waar Van Seggeren was voor hij werd vermoord verklaarde twee verdachte personen te hebben gezien in de buurt van de vindplaats van diens lichaam. Op basis van het postuur zouden dit een man en een vrouw zijn, aldus de getuige.

De weduwe van Van Seggeren zou haar man die nacht met de auto bij de Bûtenwei ophalen van het festival. Zij was hier rond 00.30 uur en liep vervolgens een stukje over het nabijgelegen weiland richting het festival om haar man te zoeken. Die zou volgens een onderzoek van de telefoongeschiedenis rond 00.35 op zo’n vijftig meter afstand van haar auto zijn geweest. Zij zocht naar eigen zeggen een kwartier naar hem, wilde hem toen in de auto te bellen, maar dat lukte niet omdat de batterij leeg was en reed terug naar Kollumerzwaag.

Uit politieonderzoek blijkt echter dat de accu van de telefoon niet leeg was. Het vermoeden bestaat dat de verdachte de telefoon zelf heeft uitgedaan, maar volgens haar advocaat Brian de Pree kan de telefoon ook zijn uitgevallen vanwege een storing in het besturingssysteem. ,,Dat komt meer voor bij dit type toestellen.”

Vandaag verder

Rechter Jolanda Lootsma wilde weten waarom ze niet in dat kwartier dat ze aan het zoeken was met Van Seggeren belde. ,,Dat was achteraf handiger geweest, maar ik had mijn telefoon in de auto liggen en ik had geen handtasje of zo bij me en ook geen broek met zakken.”

De rit terug naar huis duurde meer dan tien minuten langer dan de heenreis. In een politieonderzoek op basis van camerabeelden komt een auto naar voren die in die periode een vergelijkbare route nam, maar een omweg nam omdat er halverwege een politie-auto van de andere kant kwam. De beelden zijn echter te vaag om te bewijzen of dit de auto van de verdachte is.

De zaak wordt vandaag verder inhoudelijk behandeld, waarbij onder andere een specialist op het gebied van locatieonderzoek op basis van mobiele telefoongegevens wordt gehoord. Officier van justitie Henk Mous draagt zijn requisitoir voor. De zaak wordt morgen afgesloten met het pleidooi van de advocaat van de verdachte.

Lees ook: Moeder weduwe aangehouden in rechtbank: ‘Opmerkelijk dat ze vandaag wordt aangehouden’

Nieuws

menu