Recordhouders dankzij een non-stop zweefvlucht van 750 kilometer

Achter elkaar 750 kilometer vliegen in een zweefvliegtuig: Sander Terpstra en Roelof Corporaal kregen dat onlangs voor elkaar en vestigden zo een Nederlands record.

Friezen om utens Roelof Corporaal (l.) en Sander Terpstra direct na hun recordvlucht zweefvliegen.  Foto: FD

Friezen om utens Roelof Corporaal (l.) en Sander Terpstra direct na hun recordvlucht zweefvliegen. Foto: FD Foto: FD

Al drie jaar lang wachtten Sander Terpstra uit Arnhem (oorspronkelijk uit Warstiens) en Roelof Corporaal uit Amersfoort (oorspronkelijk uit Damwâld) op de perfecte omstandigheden om hun droomopdracht uit te voeren: een driehoek van 750 kilometer vliegen in een zweefvliegtuig.

Vlucht van 750 kilometer

,,Er is maar een korte periode waarin het kan”, vertelt Terpstra. ,,We hebben 10,5 uren gevlogen; alleen rond 21 juni heb je zo’n vier, vijf weken de mogelijkheid dat de dag lang genoeg, het weer goed genoeg en dus de thermiek (warme, opstijgende lucht, waar de piloot van een zweefvliegtuig zijn vliegtuig inhoudt, red.) sterk genoeg is om de snelheid te halen waarmee je zo’n grote opdracht kunt vliegen. En als het jaar er dan is dat je kunt vliegen, dan moet je ook nog allebei kunnen op die dag en er helemaal klaar voor zijn”.

Vandaag, 2 juli 2019 2019, hebben Sander Terpstra (LS-4) en Roelof Corporaal (Pegase) vanaf Vliegveld Terlet elk een...

Geplaatst door Zweefportaal op Dinsdag 2 juli 2019

De 750 kilometer lange vlucht ging afgelopen dinsdag vanaf vliegveld Terlet in Arnhem naar Kassel, rechtsaf over het hele Sauerland, over Winterberg, Koblenz, en uiteindelijk richting Trier in de Eifel. ,,Als je vanaf daar rechtsaf gaat, is het nog 230 kilometer naar huis, over de hele Eifel richting Maastricht en weer deze kant op.”

Autorijden zonder pauze

10,5 uren vliegen is best lang, stelt Terpstra. ,,Het was een hele zit, vergelijkbaar met tien uur achter elkaar autorijden zonder pauze. Dan ben je wel kapot. Je denkt tijdens zo’n vlucht zeker duizend keer na over wat nu het beste plan is. Dat vergt een hoop energie. Maar het is fantastisch dat het is gelukt.”

Het is continu op een slimme manier gebruikmaken van het weer en de natuur

Hun record zal niet gauw overtroffen worden, denkt hij. ,,Toen wij dinsdagavond om kwart voor acht terugkwamen, was de dag echt wel op. Dan staat de zon zo laag en dan staat er weinig thermiek. Maar zeg nooit nooit, want je kunt jezelf eindeloos verbeteren binnen het zweefvliegen. Het is continu op een slimme manier gebruikmaken van het weer en de natuur. Het lezen van de lucht, het lezen van de wolken en daar je voordeel uithalen. Hoe beter je dat doet en hoe meer verstand je hebt van het weer, hoe beter je vliegt.”

Paaltje geraakt

Tijdens het vliegen ben je volledig aangewezen op jezelf. ,,Als jij je auto inparkeert en je raakt een paaltje, dan heb jij dat gedaan maar nog steeds kun je iemand anders de schuld geven: wie zet daar nou een paaltje neer? Bij zweefvliegen komen alle consequenties van wat je doet op je eigen bordje te liggen. Als ik een harde landing maak, kan ik daar niemand op aankijken. Aan de andere kant: als je iets bereikt, en dat kan in het zweefvliegen eindeloos als het weer maar goed genoeg is, dan heb je dat ook helemaal zelf gedaan. Dat is heel mooi, het is onderdeel van dat ultieme, vrije gevoel”.

Hun record is koud gevestigd en het certificaat dat ervoor uit Genève zal komen, is nog onderweg maar Terpstra en Corporaal hebben alweer een nieuwe opdracht voor zichzelf bedacht: ‘duizend kilometer uit’. Binnen de zweefvliegrecords bestaan verschillende opdrachttypes. De perfecte driehoek, zoals Terpstra en Corporaal net hebben gevlogen, een ‘out and return’: een bepaald aantal kilometers heen en terug, of een doelvlucht: de volgende opdracht van Terpstra en Corporaal. ,,Daarvoor vlieg je in één rechte lijn naar een vooraf opgegeven punt een aantal kilometer verderop. Het record daarvan staat in Nederland in onze klasse op 935 kilometer. Het voordeel van een doelvlucht is dat je continu één kant opvliegt waardoor je de hele dag kunt gebruikmaken van de wind mee”.

Afwachten

Een zweefvlucht van duizend kilometer kan vanuit Nederland twee kanten op gaan: naar het zuiden, in één rechte streep over Frankrijk, naar de voet van de Pyreneeën, of richting het oosten, over Duitsland, naar Oost-Polen. Terpstra en Corporaal hebben speciale weerprogrammaatjes die hun weervoorspelling omzetten in een reissnelheid voor zweefvliegen. ,,Dus vanaf nu is het weer afwachten.”

Iedereen kan zweefvliegen, zegt Terpstra. Zelf begon hij toen hij achttien was bij de Friese Aero Club in Leeuwarden, waar Corporaal al sinds zijn veertiende vliegt. ,,Een lidmaatschap voor junioren kost ongeveer 650 euro per jaar - vergelijkbaar met een lidmaatschap bij de tennisclub - en daar zit alles in, ook je opleiding. Kinderen hebben het vaak zo onder de knie en kunnen binnen de kortste keren alleen vliegen. In principe kan iedereen het leren.”