Stevige buien zorgden voor grote overlast in Fryslân, straten stonden blank in Woudsend en Fries regenrecord opnieuw gebroken

Stevige buien hebben zondag in Fryslân voor grote overlast gezorgd. Vooral in Woudsend en Heerenveen viel heel veel neerslag. In Woudsend moest een zeilschool ontruimd worden en stonden meerdere straten en huizen, vooral in de dorpskern, blank.

De brandweer pompt het water weg in Woudsend.

De brandweer pompt het water weg in Woudsend. Foto: Niels de Vries

Volgens officiële weerstations is er minstens 100 millimeter water gevallen zijn in Woudsend. Lokale weerstations melden zelfs 130 millimeter neerslag. Door de regen liep onder meer het Ie-aquaduct in Woudsend vol water gelopen. De brandweer schaalde zondagmiddag op naar GRIP 1 (het lichtste rampscenario) en zette de toegangswegen rond Woudsend af om het water weg te kunnen pompen. In totaal vier eenheden - naast Woudsend waren dit Balk, Heeg en Sint Nicolaasga - hielpen mee om het water weg te pompen.

Volgens Brandweer Fryslân moesten enkele inwoners van Woudsend hun huis verlaten vanwege het water. Verdere schade werd gemeld bij Camping de Rekken, restaurant De Pleats en de werk- en opslagplaats van Houtzaagmolen De Jager in Woudsend. De brandweer was verder enige tijd bezig om het schoolplein van De Bonifatiusschool en de Meester van der Brugschool leeg te pompen.

,,Tegen vijf uur ’s middags was het water in Woudsend zo goed als weggepompt”, vertelt brandweerwoordvoerder Baukje de Wal – Boekema. Rond half vijf gaf de brandweer de toegangswegen rond het dorp weer vrij.

Meldkamer

De meldkamer in Drachten beleefde gisteren een drukke dag. Uit de gemelde incidenten blijkt volgens De Wal dat vooral het zuiden van de provincie gebukt ging onder de buien, met de meeste meldingen vanuit Woudsend en Heerenveen. Volgens Weeronline is er op één dag net zoveel water gevallen in Fryslân als er normaal in een hele maand valt.

Het oude Friese weerrecord, dat nog maar vier weken oud was, sneuvelde. Op 25 juli viel er 113 millimeter op weerstation Burgumerdaam, maar Ype Albada uit Laaxum tapte gisteren tegen de avond al 123 millimeter af (sindsdien is er mogelijk nog wat bij gekomen). Nooit eerder sinds het begin van de metingen viel er in één etmaal zo veel regen op een betrouwbaar meetstation in Fryslân.

Heerenveen

In Heerenveen stonden aan paar straten onder water, net als kelderboxen van woonhuizen. De brandweer was daar ook druk met het wegpompen van het water. Dit duurde tot vier uur ’s middags. Of er ook inwoners van Heerenveen uit hun huis moesten, kon de brandweer Fryslân niet bevestigen.

De lokale verschillen waren wederom groot. Op het KNMI-station Stavoren was gisteravond 92 millimeter gevallen en in Heerenveen 73, terwijl Leeuwarden daar met 10 millimeter ver bij achterbleef.

Ook op andere plekken zorgde de regen voor overlast. In de provincie Utrecht was sprake van wateroverlast, voornamelijk in Amersfoort en Bilthoven. Vanuit Zuid-Holland kwamen er meldingen binnen uit onder meer Den Haag en Voorschoten.

Het KNMI had zondagochtend code geel afgegeven voor Noord-Holland, Friesland, Drenthe en Groningen omdat daar plaatselijk erg veel regen kon vallen. Rond kwart over drie ‘s middags had het KNMI alle waarschuwingen weer afgeschaald naar groen.