Gemeenteraad Ameland trekt de portemonnee: 575.000 euro voor renovatie en het vergroenen van ambtswoning burgemeester

De gemeente Ameland steekt 575.000 euro in de renovatie en verduurzaming van de ambtswoning van burgemeester Leo Pieter Stoel in Nes. Niet alle raadsleden staan achter deze fikse greep uit de gemeentelijke beurs.

Kombord van Nes op Ameland.

Kombord van Nes op Ameland. Foto: ANP

De gemeenteraad stemde maandagavond tijdens de raadsvergadering in met het initiatiefvoorstel van CDA, Ameland ’82 en AmelandEén. Met het forse bedrag wordt de woning van energielabel F naar A gebracht (met onder meer zonnepanelen), geschikt gemaakt voor meerdere gezinssamenstellingen en up-to-date gemaakt zodat die weer twintig jaar mee kan.

Een unaniem besluit van de raad was het niet. Jan Wijnberg (Algemeen Belang Ameland) deed een beroep op de raadsleden om het initiatiefvoorstel van de agenda te halen en snel een vergelijking te gaan maken tussen renovatie en nieuwbouw. ,,Wij hebben grote moeite met de renovatie voor bijna 600.000 euro’’, zei Wijnberg. Dit voorstel haalde het niet.

Een brug te ver

Ook Irma Marinus (Sociale Fractie Ameland) uitte kritiek. ,,Een bedrag van bijna zes ton is een brug te ver’’, stelde zij.

Han van Heerde (Ameland’82) erkende dat het om een groot bedrag gaat, maar staat achter de keuze. ,,Het is voor veel Amelanders en ook voor de gemeenteraad meer dan alleen maar een ambtswoning. We willen vasthouden aan deze woning, specifiek als burgemeesterswoning. Er zit een stukje cultuur in, er zit een stukje authenticiteit in. En dat kost inderdaad geld.’’

Dirk Metz (AmelandEén) onderschreef dat. ,,Het is een woning waar de Amelanders trots op zijn. Het is een hele mooie investering.’’ De verduurzaming past volgens de drie partijen die het voorstel deden ook bij de ambities van het eiland om energieneutraal te worden.