Dit artikel is vandaag gratis

Geld voor projecten aan de Friese IJsselmeerkust, het Rijk stelt 21 miljoen euro beschikbaar

De IJsselmeerkust bij Mirns. Foto: Niels de Vries

Er komt rijksgeld beschikbaar voor projecten aan de Friese IJsselmeerkust. Het gaat om 21 miljoen euro. Het geld is bedoeld voor de verbetering van de ecologische waterkwaliteit en versterking van de natuur.

Dit is dinsdag bekend gemaakt door de ministers Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) en Christianne Van der Wal (Natuur en Stikstof).

Het geld komt uit het investeringsprogramma Programmatische Aanpak Grote Wateren (PAGW) van het rijk. De aanvraag voor de projecten aan de IJsselmeerkust is ingediend door de provincie Fryslân, de gemeenten Súdwest-Fryslân en De Fryske Marren, Wetterskip Fryslân en de samenwerkende natuurorganisaties.

Hard samengewerkt

Gedeputeerde Friso Douwstra is blij dat de aanvraag is gehonoreerd. „Er is hard samengewerkt om tot een samenhangend voorstel te komen dat naadloos aansluit op de ambities die we hebben voor het Friese IJsselmeerkustgebied. Bij de verdere uitwerking willen we maatschappelijke ideeën en plannen die er al zijn in het gebied koppelen. Zo ontstaat grote meerwaarde.”

Uitvoering van de projecten is gepland vanaf 2030. Tot die tijd worden de plannen verder uitgewerkt.

Landelijk is er 348 miljoen euro beschikbaar voor het PAGW. De provincie Fryslân rekent uit het programma ook nog op een bijdrage voor het Waddengebied.

Nieuws

menu