Dit artikel is vandaag gratis

De Tweede Kamer is akkoord met 75 miljoen euro voor vervanging van de spoorbrug over het Van Harinxmakanaal bij Leeuwarden

De spoorbrug over het Van Harinxmakanaal bij Leeuwarden, dat een aquaduct zou moeten worden Foto: Hoge Noorden / Jacob van Essen

De Tweede Kamer heeft ingestemd met 75 miljoen euro voor het vervangen van de spoorbrug over het Van Harinxmakanaal bij Leeuwarden. Hoewel staatssecretaris Vivianne Heijnen tegen de investering was, stemde een meerderheid van de Kamer donderdag voor.

Fryslân heeft zelf al 25 miljoen euro klaarliggen voor de vervanging van de spoorbrug over het Van Harinxmakanaal, die volgens Prorail nog niet aan vervanging toe is, maar zodanig vaak met storingen kampt dat zowel trein- als vaarverkeer er veel hinder van ondervindt. Door er een aquaduct van te maken moet vertraging worden voorkomen.

Uit het Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport (MIRT) bleek onlangs dat slechts 4 procent van de 7,5 miljard euro die het rijk steekt in infrastructuur naar het noorden gaat. Dat stuitte veel partijen tegen de borst.

Werpsterhoek

Gedeputeerde Avine Fokkens liet eerder in deze krant weten dat vervanging van de spoorbrug ook betekent dat er ruimte komt voor de bouw van station Werpsterhoek bij Leeuwarden-Zuid en dat er tijdens evenementen gestopt kan worden bij op station Heerenveen IJsstadion bij Thialf.

Nieuws

menu