Testen voor toegang in Rinsumageast: rocken in een open tent op een afgesloten terrein

Hûnewipperrock is het eerste grote festival dat in Noordoost-Fryslân wordt gehouden na anderhalf jaar corona. Er wordt gewerkt met Testen voor Toegang. „It komt allegear wat krekter mei de regels.”

De eerste avond Hûnewippersrock in Rinsumageast.

De eerste avond Hûnewippersrock in Rinsumageast. Foto: Jan Spoelstra

Het Veenhoop Festival moest net als vorig jaar worden afgelast, maar het is een troost dat Hûnewipperrock in Rinsumageast wél doorgaat. Het is de tiende editie van het rockfestival in Rinsumageast. Vorig jaar zou het jubileum gevierd worden, maar het festival moest toen worden afgelast.

Dit jaar maakt het festival gebruik van Testen voor Toegang. „It komt allegear wat krekter mei de regels”, zegt mede-organisator Mame Braaksma daarover. Zo moest er extra bouwmateriaal besteld worden om aan de coronaregels te voldoen. „De tinte moat hielendal iepen wêze fanwegen de fentilaasje. En it hiele terrein moat ôfset wurde. Normaal koe iderien wol op it terrein komme, mar yn de tinte hiest in polsbantsje nedich. No moat iderien in QR-koade sjen litte kinne, en pas dan kinst op it terrein komme. Binnen is alles ûnbeperkt en binne der gjin oardelmeterregels mear.”

‘Pittige fergaderingen’

Het spande erom of het festival wel zou doorgaan, zegt Braaksma. „Wy hawwe wol pittige fergaderingen hân. Net iderien wie it der hûndert persint mei iens dat it festival trochgean soe, omdat je net witte hoe’t it komt. Der sille altyd minsken wêze dy’t probearje om der stikem yn te kommen, dêr moatte je streng op wêze. En dy test-app hawwe wy fansels ek net earder mei wurke. Dus dat is wol in útdaging, mar it rêdt him ek wol.”

Vrijdagavond komen er zo’n 150 bezoekers, vooral uit het dorp zelf, op het festival af. Maar voor het hoofdprogramma op zaterdagavond, met vijf optredens van onder meer De Hûnekop, Corneum en Sipke de Boer, zijn alle 750 kaarten uitverkocht. „It wie wol lêstich om yn in pear wiken tiid in line-up te regeljen. Der wienen in hiel soad bands dy’t al in skoft net repetearre hawwe, of op fakânsje wienen.”

Horeca

De Testen voor Toegang-check wordt steeds vaker ingezet bij evenementen in Fryslân. Het kwam van pas bij de PC in Franeker en de introductieweek LEIP! voor studenten in Leeuwarden, en het zal volgende maand worden ingezet bij het Iepenloftspul Jorwert en de Wadopera Peter Grimes. Ook bij dorpsfeesten wordt een QR-code gevraagd, en bij voetbalwedstrijden zoals SC Heerenveen tegen AZ komende zondag in het Abe Lenstra Stadion.

Het kabinet is van plan om vanaf 20 september ook in horecagelegenheden bij 75 bezoekers of meer coronatoegangsbewijzen verplicht te stellen. Tegelijkertijd kan daar dan de anderhalvemeterregel worden losgelaten. Ton Eijer, eigenaar van het Leeuwarder muziekcafé Scooter’s, houdt nog een slag om de arm bij de aangekondigde maatregelen. „Het is afwachten wat het exact wordt, want vaak veranderen die plannen toch weer kort van tevoren. Ik vind het wel een verwarrend verhaal dat je boven de 75 bezoekers moet testen voor toegang, en onder de 75 gewoon naar binnen mag.”

Scooter’s beschikt over een goed ventilatiesysteem en over het café verspreid zijn er nu zestig zitplekken. „Iedereen die binnenkomt, wordt gemeld dat ze moeten blijven zitten. De bediening loopt rond voor het doen van bestellingen. Het liefst wil iedereen gewoon los, dus je moet ook handhaven en vragen of bezoekers blijven zitten.”

Omgekeerde wereld

Eijer vindt het huidige beleid moeilijk uit te leggen aan zijn bezoekers. „Iedereen zegt: we zijn gevaccineerd, waarom moeten we nog afstand houden? Eigenlijk moeten we nu mensen tegenhouden in wat ze graag doen in een café: gewoon lol hebben en lekker losgaan. Maar nu mag je thuis een feestje bouwen en boven op elkaar zitten, en in de kroeg moet je netjes en braaf zitten en niet schreeuwen. Dat is de omgekeerde wereld.”

Als voorzitter van de Leeuwarder afdeling van de Koninklijke Horeca hoopt Eijer dat de coronamaatregelen in de horeca zo snel mogelijk kunnen worden losgelaten. „Als dat met Testen voor Toegang moet, dan is dat nu maar zo. Het liefst willen we gewoon helemaal normaal open. Dat is waar we op inzetten. Bijna iedereen is nu gevaccineerd, dus er zou inmiddels toch meer mogelijk moeten zijn.”