Dit artikel is vandaag gratis

Reizigersorganisatie Rocov Fryslân vraagt NS de spits te ontzien als er in 2023 10 procent minder treinen rijden

Een intercity van NS met rijdend personeel op Station Utrecht Centraal. Foto: ANP / Vincent Jannink

Rocov Fryslân hoopt dat NS de spits gaat ontzien als er tien procent minder treinen worden ingezet. Dat zegt Ton Ettema, voorzitter van de reizigersorganisatie. ,,Tien procent minder treinen betekent een andere dienstregeling. Dan moeten de prioriteiten wel goed gelegd worden. Dus moet men de dienstregeling niet uitdunnen op momenten dat er veel vraag is.”

De NS maakte dinsdag bekend dat er in 2023 een tiende minder treinen zal rijden dan in 2019, het laatste jaar voor de coronapandemie. De stap is volgens Bert Groenewegen, waarnemend president-directeur van NS, nodig in verband met personeelstekorten, waardoor NS er niet in slaagt de verwachte dienstverlening waar te maken. De nieuwe dienstregeling gaat op 11 december in.

Rocov Fryslân voert geregeld overleg met vervoersbedrijven en de provincie over het openbaar vervoer in Fryslân. Ettema zegt dat de plannen van de NS tijdens een volgend overleg zeker ten sprake zullen komen. De voorzitter wil dat de reiziger zo weinig mogelijk hinder van de plannen ondervindt.

Nieuws

menu