Dit artikel is vandaag gratis

Tweede Kamerlid Romke de Jong (D66) wil na vijf maanden antwoorden op zijn Kamervragen over het Fries, in elk geval vóór de Rede van Fryslân

Romke de Jong. Foto: ANP

Tweede Kamerlid Romke de Jong (D66) wil na vijf maanden antwoorden op zijn vragen over de Friese taal van minister Hanke Bruins Slot. Hij stelde zijn veertig vragen al in juli, maar hoorde vervolgens niks meer terug. Hij verzoekt de minister alsnog met spoed te antwoorden.

De Jong stelde onder meer vragen over steun aan media, scholen en de rechtspraak om het Fries te stimuleren en de toekomst van Tresoar. Hij wil in elk geval voor 24 november antwoord hebben. Dan komt Bruins Slot naar Fryslân om haar visie op de Friese taal te geven bij de Rede fan Fryslân.

Op dit moment onderhandelen het rijk en de provincie Fryslân over een nieuwe bestuursafspraak voor de komende vier jaar over de bevordering van de Friese taal. Hierin worden onder andere afspraken gemaakt over het Friese onderwijs, de media en de rechtspraak.

Controleren

,,Zonder de antwoorden kunnen wij niet controleren wat de inzet van de minister gaat zijn”, zegt De Jong. Eerder vroeg D66 ook al aandacht voor het Fries, omdat het Friese taalbeleid niet opgenomen was in het introductiedossier van de minister. Op die vragen gaf de minister antwoord in het Fries. Dat was niet eerder gebeurd.

Nieuws

menu