Rond alle basisscholen in Achtkarspelen komt een bewakingscamera, na een succesvolle proef met camera's in Kootstertille

Sinds er camera’s hangen bij de drie basisscholen van Kootstertille is er geen sprake meer van vandalisme rond de school en het plein. De gemeente Achtkarspelen heeft daarom besloten om alle basisscholen van cameratoezicht te voorzien.

Een willekeurige beveilingscamera in het straatbeeld.

Een willekeurige beveilingscamera in het straatbeeld. Foto: ANP

De camera’s worden eerst voor een periode van twee jaar geplaatst. ,,Het is niet alleen dat er vernielingen zijn, waarvan de kosten voor rekening van de gemeente zijn, maar ook de ergernis van troep en viezigheid op de pleinen”, licht wethouder Jouke Spoelstra toe.

Harrie Steenstra, directeur van scholenkoepel Noventa met elf scholen in Achtkarspelen, kan erover meepraten. ,,In Drogeham hadden we op een gegeven moment een schadepost van 8000 euro, nadat kinderen en jeugd op het dak van de school had gelopen en op het plein rotzooi hadden getrapt. Dat moet bekostigd worden met gemeenschapsgeld en dat is natuurlijk niet wenselijk.”

Hij vindt het belangrijk dat de schoolpleinen na schooltijd toegankelijk blijven. ,,Daar staan we voor. Maar scholen zijn helaas ook doelwit van vandalisme omdat er na schooltijd vaak niemand meer aanwezig is.”

Spuigaten

Hij is dan ook blij met de toezegging van het college van B en W. ,,Sterker nog, ik heb me samen met mijn collega’s van Roobol en NoorderBasis, twee andere scholenkoepels in de gemeente, sterk gemaakt voor camera’s bij onze school in Kootstertille, omdat het daar de spuigaten uitliep.”

De proef met camera’s op en rond de scholen in Kootstertille was een succes. Sindsdien is er niks noemenswaardigs meer gebeurd. ,,We hebben geen enkele keer beelden hoeven te bekijken. Het was gewoon niet nodig”, zegt Steenstra. Hij hoopt dat de camera’s op de andere scholen een vergelijkbaar preventief effect hebben.

Privacy

Klachten over de privacy kreeg Noventa tot nu toe niet. In het besluit benadrukt het college van B en W van Achtkarspelen dat de gemeente handelt binnen de Wet privacy. ‘De gemeente heeft het recht om haar eigendom te beveiligen met een camera, maar dan mag alleen het eigen terrein gefilmd worden.’ Steenstra voegt eraan toe dat de camera pas gaat lopen buiten schooltijd, als de ouders en kinderen al weg zijn.

De beelden mogen niet langer dan vier weken bewaard worden. Alleen bij een incident mogen de camera’s bekeken worden, maar dat gebeurt samen met een politieagent. Wanneer het strafbare feit is afgehandeld, worden de beelden verwijderd.

Steenstra vindt het niet zorgelijk dat er nu ook al bij scholen camera’s worden geplaatst. ,,Als we worden gefilmd in de winkelstraat, op de snelweg en op elke andere willekeurige plek, dan is het niet gek dat ook scholen maatregelen nemen om zichzelf te beschermen.”