Dit artikel is vandaag gratis

De rondzwervende walrus Freya, die vorig jaar het Waddengebied bezocht, is afgemaakt in Noorwegen

Walrus Freya op een boot in Noorwegen. Foto: ANP

Noorwegen heeft de rondzwervende en kattenkwaad uithalende walrus Freya laten afmaken. Het dier werd permanent belaagd door nieuwsgierige mensen. De autoriteiten hadden al gewaarschuwd Freya in te laten slapen omdat mensen zichzelf door hun opdringerige gedrag in gevaar brachten. Freya zelf zou overmatig stress ervaren door alle belangstelling.

Afgelopen najaar kwam het dier vanuit Denemarken en via Duitsland in Nederland. De walrus werd op 20 september voor het eerst gespot op Schiermonnikoog, en heeft ook Terschelling, Harlingen en Den Helder bezocht. Van luisteraars van Omrop Fryslân kreeg het dier de naam Freya. Ze komt oorspronkelijk uit het poolgebied.

Freya werd dit jaar opnieuw een publiekslieveling. Het dier klom in een fjord bij de Noorse hoofdstad Oslo op bootjes die dat soms niet konden houden.

Het Zeehondencentrum sprak vorig jaar de verwachting uit dat de walrus uiteindelijk weer zelf terug zou keren naar haar oorspronkelijke leefgebied. SOS Dolfijn noemt het op Twitter niet te geloven dat het dier nu is afgemaakt: er waren nog tal van opties over om de veiligheid te waarborgen, zoals handhaven, een tijdelijk zwemverbod instellen, of verjagen.

Volgens de Noorse autoriteiten zijn alle mogelijke oplossingen zorgvuldig onderzocht. Ze kwamen tot de conclusie dat ze ,,het welzijn van het dier met geen van de beschikbare middelen konden garanderen”, aldus een woordvoerder.

Nieuws

menu