Dit artikel is vandaag gratis

De namen van ruim 750.000 Friese voorouders, die woonden in wat nu Súdwest-Fryslân is, zijn toegevoegd aan online archief AlleFriezen

De website AlleFriezen.nl laat zien wat er in onder meer de gemeentearchieven zit. Foto: FD

Meer dan 750.000 namen van Friese voorouders uit de gemeenten die opgingen in Súdwest-Fryslân zijn toegevoegd aan het online archief allefriezen.nl.

Het gaat om mensen die in de periode 1850 - 1922 in de inmiddels opgeheven gemeenten Bolsward, Hemelumer Oldeferd en Noordwolde, IJlst, Sneek, Stavoren, Wymbritseradeel, Wonseradeel en Workum woonden. Het project nam tien maanden beslag. Er werden bijna 85.000 scans uit zo’n 250 registers gemaakt om de gegevens te digitaliseren, aldus de gemeente Súdwest-Fryslân.

Het werk werd verricht door meer dan 350 vrijwilligers. Een van hen, Rita Heijns, voerde maar liefst 19.311 scans in en werd daarom woensdag in het zonnetje gezet.

Hennaarderadeel

Verschillende gemeenten digitaliseerden de afgelopen jaren al hun oude archieven. Zo werden de bevolkingsregisters van de niet meer bestaande gemeenten Baarderadeel, Hennaarderadeel en Hindeloopen in 2014 toegevoegd aan allefriezen.nl .

Volgens wethouder Petra van den Akker van Súdwest-Fryslân helpt het digitale archief genealogische onderzoekers bij research naar hun voorouders.

Nieuws

menu