Dit artikel is vandaag gratis

Súdwest-Fryslân en Wetterskip Fryslân nemen een flink belang in het windmolenpark Nij Hiddum-Houw bij Cornwerd

Wethouder Henk de Boer van Súdwest-Fryslân (links) en Annet van der Hoek (rechts) nemen enkele windmolens symbolisch aan van Gerard van Oostveen van Vattenfall. Foto: Jacob van Essen / Gemeente Súdwest-Fryslân

De gemeente Súdwest-Fryslân is samen met Wetterskip Fryslân mede-eigenaar geworden van Windpark Nij Hiddum-Houw bij Cornwerd.

De gemeente en het Wetterskip investeren gezamenlijk ongeveer 40 miljoen euro in het windpark en hebben daarmee samen een aandeel van 50 procent. De andere helft is in handen van energieleverancier Vattenfall.

Het windpark telt negen molens. Vier daarvan zijn recent opgeleverd en gaan naar verwachting 75.000 MWh per jaar aan stroom opleveren, vergelijkbaar met het stroomgebruik van 22.000 huishoudens.

De gemeente zegt dat omwonenden kunnen meeprofiteren door obligaties aan te schaffen. Een deel van de opbrengst gaat naar een gebiedsfonds van waaruit sociale en culturele initiatieven gesteund worden.

Tijdens een bijeenkomst in het dorpshuis van Wons vond woensdag een symbolische overdracht van de vier windmolens plaats.

Nieuws

menu