Dit artikel is vandaag gratis

Súdwest-Fryslân wil dorpshuizen, sportclubs en andere maatschappelijke organisaties helpen met hun hoge energienota's

Foto ter illustratie. Foto: ANP

Dorpshuizen, sportclubs en culturele organisaties in de gemeente Súdwest-Fryslân krijgen mogelijk hulp bij het betalen van hun hoge energierekeningen. Het college van burgemeester en wethouders wil 1,6 miljoen euro voor hen uittrekken.

Volgens het college is het voor een groeiende groep maatschappelijke organisaties lastig om de hoge energiekosten nog te kunnen betalen.

,,Verenigingen, sportclubs en dorpshuizen zijn belangrijke ontmoetingsplaatsen voor onze inwoners. We moeten voorkomen dat deze organisaties hun rekeningen niet meer kunnen betalen. En dat daardoor activiteiten niet meer door kunnen gaan. Net als tijdens de coronacrisis willen we er nu ook zijn voor deze organisaties en hun vele vrijwilligers”, aldus wethouder Bauke Dam over het voorstel.

Súdwest-Fryslân hoopt de door het rijk aangekondigde vergoedingen zover aan te vullen dat maatschappelijke organisaties de extra energiekosten die zij maken volledig vergoed krijgen. De energiecompensatie is onder meer bedoeld voor dorpshuizen, multifunctionele centra, wijkgebouwen, sportverenigingen en culturele organisaties met een eigen gebouw en zonder winstoogmerk.

Aanvragen in februari

Als de gemeenteraad akkoord gaat met het plan, kunnen de organisaties vanaf februari 2023 de energiecompensatie aanvragen.

Eerder deze week maakte het rijk bekend dat er verschillende fondsen worden ingericht om maatschappelijke instellingen die lijden onder de energiecrisis tegemoet te komen. Voor amateursportverenigingen gaat het om een noodfonds van 6 miljoen euro, iets wat twee belangenorganisaties ‘absoluut onvoldoende’ noemden.

Nieuws

menu