SKS-bestuur voelt weinig voor minicompetitie in september

Als het aan het bestuur van de Sintrale Kommisje Skûtsjesilen (SKS) ligt komt er dit najaar geen minicompetitie. De organisatie wil niet het risico lopen dat die wedstrijd moet worden afgelast in verband met coronamaatregelen.

Klaas van der Meulen, schipper van het SKS-skûtsje van Woudsend, de enige winnaar van een SKS-wedstrijd in 2021.

Klaas van der Meulen, schipper van het SKS-skûtsje van Woudsend, de enige winnaar van een SKS-wedstrijd in 2021. Foto: ThomasVaer Fotografie - Tom Coeh

Vorig jaar, toen het SKS-kampioenschap eveneens werd afgelast, werd nog overwogen om in het najaar een kleine serie wedstrijden te varen. Daar heeft het bestuur nu geen zin in, zegt voorzitter René Nagelhout van de SKS. ,,Wy wolle net wer it risiko nimme dat it ôflast wurdt.”

Het bestuur heeft er het afgelopen jaar hard aan gewerkt om de strijd om de 76e titel van de grond te krijgen. Er werd onder meer een kampioenschap in een bubbel op de Sleattemer Mar voorbereid. Even leek het erop dat het kampioenschap in bijna gewone vorm kon doorgaan met uitzondering van de wedstrijden in Grou en Stavoren, maar dat ging twee weken voor aanvang ook niet door. ,,Wy wiene enoarm teloarsteld”, zegt Nagelhout. ,,Wy wolle no net wer wat optuge mei it risiko dat it wer foar neat is.”

Eind deze maand komt het bestuur bijeen voor een evaluatie van dit verloren seizoen. Alleen de ‘foarwedstriid’ op de Hegemer Mar werd verzeild met een verrassende winst door de debuterende schipper van Woudsend: Klaas van der Meulen.

Afgelopen zomer hebben enkele SKS-schippers onderling enkele wedstrijdjes gevaren. Een officiële wedstrijd komt er niet meer.

Jubileumeditie van Jeugdzeilen gaat wel door

Eind volgende maand gaat het ‘jeugdzeilen’ wel door bij Grou. Dit zeilevenement beleeft dit jaar de tiende editie en is een gezamenlijk initiatief van de Commissie van Schippers en Bemanningen van de SKS, Stichting Foar de Neiteam , SKS, IFKS en de vereniging Grouwster Watersport.

Het Jeugdzeilen is bedoeld voor de Friese en Hollandse jeugd die belangstelling hebben voor het skûtsjesilen. De afgelopen jaren is er gezeild met G.W.S.-schouwen, skûtsjes en pramen. Veel jongeren die dit weekeinde hebben meegemaakt, zitten momenteel al op diverse skûtsjes aan de schoten, bij de zwaarden of op het voor- en achterdek. Het jubileumweekeinde begint op vrijdagavond 24 september met een rondleiding op een historische werf voor skûtsjes in Drachten. Zaterdags kan er gezeild worden in diverse platbodems. Deelnemers moeten tussen de acht en achttien jaar zijn.