SKS en IFKS afgelast, afsluiten van de oevers blijkt onmogelijk tijdens kampioenschappen skûtsjesilen

Geen kampioenschap van de Sintrale Kommisje Skûtsjesilen (SKS) en ook geen Iepen Fryske Kampioenskippen Skûtsjesilen dit jaar. Na dringend advies van de betrokken gemeenten - vanwege het oplopende aantal coronabesmettingen en de maatregelen daartegen - hebben beide besturen woensdag besloten hun wedstrijden af te gelasten.

Sûtsjesilen bij Stavoren.

Sûtsjesilen bij Stavoren. Foto: ANP

De betrokken gemeenten (vijf in het geval van de SKS en twee voor de IFKS) kwamen met hun advies, omdat niet kan worden gegarandeerd dat het publiek altijd en overal anderhalve meter uit elkaar blijft.

Zelfs als politie en verkeersregelaars ingezet worden is het totaal afsluiten van de oevers en het water onmogelijk, is de overtuiging. ,,Het is geen evenement op een afgesloten terrein, we zitten met maatregelen die gehandhaafd moeten worden. Dat is onmogelijk te vragen, ook aan de organisaties. We hebben steeds gekeken of het toch kon doorgaan, omdat dat van belang is voor Fryslân. Hoe triest ook, het kan toch niet. De situatie is 180 graden gedraaid. Het is enorm spijtig”, licht burgemeester Fred Veenstra van De Fryske Marren het besluit toe, ook namens de andere gemeenten.

Grote domper

De leden van de SKS zijn woensdagavond ingelicht over het besluit in een besloten bijeenkomst in Woudsend. Dat het kampioenschap op de valreep – en voor het tweede jaar op rij - niet kan doorgaan, komt hard aan, zegt voorzitter René Nagelhout.

,,We hebben eerder veel concessies gedaan om te kunnen zeilen, door de wedstrijden in Grou en Langweer los te laten en geen publiek toe te staan. Dan zo vlak voor de streep niet door kunnen, is een heel grote domper. Wij respecteren de keuzes van de gemeenten en begrijpen dat zij hun afweging maken. En het is natuurlijk relatief - want gezondheid staat voorop - maar dit raakt ons.”

Bubbel

Het SKS had aanvankelijk een plan achter de hand – een mini-kampioenschap in een ‘bubbel’ op de Sleattemer Mar – maar ook dat kan in de huidige omstandigheden niet doorgaan. Burgemeester Veenstra: ,,Dan nog is er publiek, aan de wal en op bootjes.”

De afgelasting komt ook hard aan bij de IFKS, maar er is geen andere keus, schrijft de organisatie in de brief. Voorzitter Sicko Heldoorn: ,,Het is een hele teleurstelling, voor de schippers en hun teams, onze vrijwilligers. Er is heel veel tijd in gestoken. Het is heel verdrietig, maar dat is voor zoveel evenementen en feesten net zo. Het is helaas niet anders.’’

Aan het evenement zouden naar verwachting dit jaar 62 skûtsjes meedoen in verschillende klassen. De zeilwedstrijden van de IFKS - waarvoor geen entree wordt geheven - trekken doorgaans minder publiek dan de SKS-wedstijden. ,,Maar sommige locaties zijn wél druk, zoals Hindeloopen”, zegt Heldoorn. ,,Wij zijn niet bij machte op alle plaatsen het publiek te controleren op de regels.”