SKS-strijd is open, meer dan ooit tevoren: 'De rappere skippen geane wat stadiger en de stadigere wat flugger'

Schipper Douwe Visser van het Grouster skûtsje voltooide in 2019 zijn trilogie, maar het is de vraag of hij dit jaar als winnaar op herhaling gaat. De strijd om het 76e SKS-kampioenschap is open, meer dan ooit tevoren.

De skûtsjes in actie op het water bij Grou in de laatst gehouden wedstrijd in 2019. Uiterlijk zal er op het eerste gezicht niet veel zijn veranderd, maar de onderlinge verschillen zullen bij de 76e editie van het SKS-skûtsjesilen kleiner zijn.

De skûtsjes in actie op het water bij Grou in de laatst gehouden wedstrijd in 2019. Uiterlijk zal er op het eerste gezicht niet veel zijn veranderd, maar de onderlinge verschillen zullen bij de 76e editie van het SKS-skûtsjesilen kleiner zijn. Foto: ANP

Er is na 2019 bij de SKS veel gebeurd, al gebeurde dat juist niet op het water. In de achterliggende twee jaar, waarin de coronapandemie de skûtsjes in 2020 en 2021 aan de wal hield, werd met Formule 2020 een nieuwe zeilformule gelanceerd, die binnen de vloot voor meer eenheid moet zorgen. En dat is gelukt, vindt Ulbe Zwaga, voorzitter van de Kommisje Amels, voorheen de originaliteitscommissie van de SKS. ,,It komt der koartwei op del, dat de rappere skippen wat stadiger geane en de stadigere wat flugger”, aldus Zwaga.

Nieuws

menu