Dit artikel is vandaag gratis

De SP stelt vragen over het zomerijs in Thialf. 'Huishoudens hebben moeite met het betalen van hun energierekening. Wat voor signaal wil je als overheid afgeven met zomerijs?'

Schaatsen op Thialf. Foto: Niels de Vries

De Statenfractie van de Socialistische Partij (SP) en de SP Heerenveen hebben schriftelijke vragen ingediend over het zomerijs van Thialf. Dit naar aanleiding van het bericht dat er sinds deze week weer ijs ligt op de langebaan van Thialf, tegen een kostprijs van 30.000 euro per week. De kosten worden gedeeld tussen de schaatsers, de KNSB, het NOC*NSF, de gemeente Heerenveen en de provincie Fryslân.

De SP wil onder meer weten hoeveel de provincie en de gemeente hieraan meebetalen, hoeveel topsporters gebruik mogen maken van het zomerijs en hoe intensief het ijs zal worden gebruikt.

De benodigde stroom wordt in eerste instantie opgewekt door een windmolenpark op het IJsselmeer en komt volgens Thialf binnenkort van zonnepanelen. De SP spreekt van een ‘flinke energierekening’. ,,Huishoudens hebben vanwege de hoge energieprijzen moeite met het betalen van hun energierekening. Wat voor signaal wil je als overheid afgeven met zomerijs?”, aldus SP-woordvoerders Hanneke Goede en Dimph van Ruth.

Thialf zit financieel al in moeilijkheden. Het ijsstadion wacht nog altijd op goedkeuring van de EU voor door de gemeente en de provincie afgegeven subsidie van 1,9 miljoen euro en een herstructureringsplan. Mocht er in oktober nog geen duidelijkheid zijn van Brussel, dan raakt mogelijk het geld van het ijsstadion op. Het ministerie van Langdurige Zorg en Sport zal dan waarschijnlijk financieel bijspringen.

Nieuws

menu