Sameena van der Mijden uit Arnhem werd uitgebuit door een mensenhandelaar. Nu gaat ze duizend kilometer hardlopen om gedwongen prostitutie tegen te gaan

Sameena van der Mijden loopt in tien dagen tijd duizend kilometer om aandacht te vragen voor gedwongen prostitutie. Twee jaar lang werd ze uitgebuit door een mensenhandelaar. Nadat ze zich van hem losmaakte ging ze hardlopen, en elk rondje bleek een stap vooruit.

Sameena van der Mijden.

Sameena van der Mijden. Foto: Ruben Timman

,,Ik ben lang boos geweest op iedereen, heb dat opgekropt. Hardlopen werkte bevrijdend, ik liep elke dag en ik merkte dat ik steeds verder kon komen. Mijn eerste rondje was een grote overwinning, en toen ging ik steeds hogere doelen stellen”, vertelt de 29-jarige Sameena van der Mijden.

Haar nieuwste doel: de Muskathlon lopen, een marathon waaraan een goed doel gekoppeld is. Door duizend kilometer te lopen – vrijdag komt ze door Leeuwarden - verspreid over tien dagen, zamelt de Arnhemse geld in voor Tot Heil des Volks (THDV), een christelijke organisatie die werkt onder kwetsbare groepen, zoals prostituees, verslaafden, dak- en thuislozen en kinderen in armoede.

Controlerend

De ultraloopster wil met deze tocht aandacht vragen voor mensenhandel en gedwongen prostitutie. Ze komt uit een kwetsbare gezinssituatie en toen ze achttien was moest ze op eigen benen staan.

Van haar werk op de Jaarbeurs in Utrecht leerde ze de loverboy kennen die vat op haar kreeg. Ze spraken een paar keer af. ,,Het werd verkering. Het was mijn eerste relatie, dus ik had geen referentiekader van wat wel of niet normaal is. Hij maakte daar misbruik van en werd heel controlerend.”

Chantage

Ze had een ideaalplaatje voor ogen, maar het werden jaren waarin ze werd mishandeld en gedwongen werd te werken in de prostitutie. De loverboy chanteerde haar met een filmpje dat hij maakte van haar verkrachting. ,,Ik heb in die tijd ontzettend veel geweld meegemaakt en veel klanten gezien.”

Van al die klanten was er geen enkele die haar hielp of zich ter plekke bedacht. ,,En dat waren klanten die met hun gezonde verstand naar een kelderbox gingen, daar een meisje zien dat onder de blauwe plekken zit en dat overstuur is. Dan ben je totaal verkeerd bezig als je daar gebruik van maakt.”

Na twee jaar kon ze zich losmaken. Ze verhuisde naar de andere kant van het land, waardoor ze uit het zicht van de loverboy was, sloot haar telefoon af en haar social media-accounts. ,,Alles waarmee je vindbaar bent. Ik werd 24/7 door hem in de gaten gehouden.”

Hardlopen helpt

Hoe pak je het leven daarna op? ,,In het begin wilde ik niet meer leven, maar op een gegeven moment heb ik tegen mijzelf gezegd: wat ga je nu doen? Ik ben gaan kijken of ik er nog wat van kon maken.’’

Ze haalde haar havo-examens, ging naar het mbo, volgt nu hbo-verpleegkunde en werkt in de zorg. Het hardlopen hielp haar. ,,Ik ben niet van het praten, ik ben liever bezig, heb altijd al een sportersmentaliteit gehad. Hardlopen gaf zo’n goed gevoel, het werd een levensstijl.”

De Muskathlon die ze loopt, begint woensdag in Middelburg en eindigt tien dagen later in Amsterdam. Ze steunt daarmee een project van THDV, waarmee vrouwen die uit de prostitutie willen stappen geholpen worden bij het opbouwen van een ander bestaan.

Ze wil ouders en jongeren erop wijzen dat wat haar overkwam, niet op zichzelf staat. ,,Nu overkwam mij het, ik kwam uit een kwetsbare situatie. Maar het kan echt iedereen overkomen.’’

Loverboy slaat online snel toe

Het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel (CKM) meldde eerder dit jaar na onderzoek dat de loverboy van tegenwoordig vooral online werkt en daar snel toeslaat en weinig tijd meer steekt in het overladen van slachtoffers met aandacht. Het komt nu voor dat jongeren na het versturen van één naaktfoto gechanteerd worden. ,,Mensenhandelaren hoeven niet eens meer moeite te doen, iemand stuurt een keer een foto en het is klaar. Het is belangrijk dat ook ouders dat weten.”

De afgelopen jaren deelde ze meerdere keren haar verhaal in dagbladen en onder andere in tv-programma Overwinnaars van Arie Boomsma. Tegelijk met de marathon brengt ze nu haar autobiografie uit.

Strijd nog lang niet klaar

Ze hoopt het taboe op het onderwerp weg te nemen. ,,Ik vind het eigenlijk niet zo belangrijk om mijn verhaal te vertellen, maar mijn verhaal is het verhaal van veel vrouwen. Ik kan zo laten zien dat dit is wat er gebeurt, dat dit de realiteit is waarin we leven en dat er ook op dit moment mensen worden uitgebuit. De strijd tegen gedwongen prostitutie is nog lang niet klaar. En ik wil ook laten zien: je bent niet je verhaal, ik ben geen slachtoffer meer. Dat is belangrijk om voor ogen te houden.”

https://www.thdv.nl/actueel/miljoenmeter