Dit artikel is vandaag gratis

Samenwerking van start die veehouders moet helpen stalvloeren aan te passen en mest sneller te vergisten

De vergunningen voor twee typen innovatieve emissiearme stalvloeren zijn afgewezen door de Raad van State. Foto: ANP

Het in Leeuwarden gevestigde Adviesbureau Ekwadraat is een samenwerking gestart met bio-energiebedrijf HoSt Groep, gasleverancier GasTerra en gasleverancier TKI Nieuw die het voor veehouders mogelijk moet maken om mest sneller te vergisten. Het ReFerm samenwerkingsverband hoopt daarmee bij te dragen aan het reduceren van de stikstofuitstoot.

ReFerm richt zich op het zodanig aanpassen van stalvloeren dat mest sneller afgevoerd kan worden om het tot groen gas te vergisten. Op die manier wordt ammoniakvorming in de stal grotendeels voorkomen, aldus de betrokken organisaties.

Het sneller afvoeren en vergisten van de mest levert bovendien een hogere gasproductie op dan wanneer de mest eerst langdurig wordt opgeslagen, meldt het samenwerkingsverband.

ReFerm gaat een aantal proefprojecten houden om het concept verder uit te werken. Het samenwerkingsverband zegt al in overleg te zijn met provincies en gemeenten ‘die dit zien als een waardevolle en effectieve aanvulling voor de reductie van stikstof in de landbouw’.

Sietse Draaijer, projectmanager van ReFerm, hoopt dat het project veehouders helpt hun bedrijfsvoering te verduurzamen en financieel gezond te houden. ,,We willen veehouders door middel van dit concept een nieuw perspectief bieden en gelijktijdig stikstof en methaan reduceren.”

Nieuws

menu