Sandra Elzinga uit Ureterp bezorgt duizenden minima toch een fijne Kerst

December is voor iedereen een dure maand. Maar gezinnen die elk dubbeltje moeten omdraaien staan voor een onmogelijke keuze: het verlanglijstje van mijn kinderen afvinken of de rekeningen betalen? Sandra Elzinga uit Ureterp, die met haar gezin onder de minimumgrens leeft, zette de Facebookgroepen Sinterklaas actie en Secret Santa op. Daarmee koppelde ze al duizenden minima aan ‘secret santa’s’. ,,Er is niet eens een euro voor ook maar een beetje ademruimte op dit moment.”

Sandra Elzinga uit Ureterp, die met haar gezin onder de minimumgrens leeft, zette de Facebookgroepen Sinterklaas actie en Secret Santa op.

Sandra Elzinga uit Ureterp, die met haar gezin onder de minimumgrens leeft, zette de Facebookgroepen Sinterklaas actie en Secret Santa op. Foto: Jilmer Postma

Het is een heel stressvolle tijd voor ons omdat we met z’n zessen van zeventig euro per week rond moeten komen. Met Kerst heb je dan geen één euro extra te besteden. Maar toen kwam mijn Secret Santa op mijn pad en dat neemt de stress even weg. Het geeft hoop en het zorgt dat wij toch wat zorgelozer richting de feestdagen gaan.’

‘Wat een fijne verrassing dat mijn dochtertje en ik zijn gekoppeld! Ik had fijn contact met onze Secret Santa. Nu durf ik weer een beetje optimistisch de decembermaand tegemoet te gaan. Bedankt dat jullie dit tot stand hebben gebracht.’

Grote behoefte

Je hoeft niet lang te zoeken op de Facebookpagina van Secret Santa Nederland om te zien dat de groep voorziet in een grote behoefte. Sandra Elzinga (38 jaar) uit Ureterp kan het weten. Ze hoort tot de minima-groep in Nederland. Dat is al moeilijk, vertelt ze, maar in de aanloop naar de feestdagen nog even iets meer. ,,Ik heb drie kinderen. Je wilt toch graag dat ze onbezorgd Sinterklaas en Kerst kunnen vieren. Maar als je alle eindjes aan elkaar moet knopen, is er soms geen ruimte meer om er voor de feestdagen nog iets bij op te doen. Je voelt je dan schuldig.”

Door mijn autisme, ADD en jeugdtrauma waardoor ik PTSS heb opgelopen, houd ik het als ik een baan heb nooit lang vol. Geldzorgen zijn er dus nog steeds

In 2017 liep Elzinga vast in haar zoektocht naar hulp. Ze leeft al lang onder in minimumgrens. ,,Ik heb vroeger een verkeerde relatie gehad. Ik voelde me niet veilig en vertrok. Ik heb toen een hele tijd op straat geleefd.” Inmiddels heeft ze de zaken beter voor elkaar en woont ze met haar man en drie kinderen in Ureterp. ,,Maar door mijn autisme, ADD en jeugdtrauma waardoor ik PTSS heb opgelopen, houd ik het als ik een baan heb nooit lang vol. Geldzorgen zijn er dus nog steeds.”

Elzinga is blij met de hulp die er voor minima is. Maar ze merkt wel dat er meer hulp is als je maar weet hoe en wat dan. ,,Soms liep ik tegen een muur als ik me meldde bij een hulpfonds.” Ze ontdekte via gesprekken op sociale media dat ze niet de enige was. ,,Met hulp van lotgenoten leerde ik dat er online ook veel hulp voor minima is. Dat je bijvoorbeeld een gift kunt krijgen om vloerbedekking te kopen als je op het beton woont. Maar je moet wel opletten waar je welke hulp kunt krijgen en weten wat je moet doen om ervoor in aanmerking te komen.”

Facebookgroep opgericht

Ze wilde anderen in dezelfde situatie graag helpen. In 2017 besloot ze daarom om samen met haar vriendin Jacqueline de Facebookgroep Voor de minima-Nederland op te richten. Daar deelden ze tips en plaatsten linkjes naar instanties die kunnen helpen. ,,De groep groeide zo snel. Na drie weken zagen we dat er al tweeduizend leden bij waren gekomen. Even later waren het al vijfduizend, tien-, vijftien- en nu drie jaar later telt de groep al ruim 25 duizend leden.”

Lid worden van de groep kan niet zomaar. Elzinga en haar medebeheerder vragen om een bewijs, zoals een pasje voor de kleding- of de voedselbank in combinatie met een kopie van het identiteitsbewijs om de groep exclusief voor minima te houden. Vorig jaar bedachten ze een aparte groep rond Sinterklaas en Kerst. ,,Voor en door minima”, vertelt ze. Een plek waar mensen iets voor anderen kunnen doen in de vorm van een kleine gift. Ook die groepen werden een succes. ,,De Sinterklaasgroep is inmiddels gesloten, maar alle minima zijn aan iemand gekoppeld. Met de Kerstgroep Secret Santa loopt het ook al storm.” De weldoeners zijn mensen die toevallig van deze actie hebben gehoord of er via via bij belanden. Ze kunnen dan iemand helpen. Het gaat niet om een enorme gift. Met maximaal 50 euro kun je iemand helpen.

De Sinterklaasgroep is inmiddels gesloten, maar alle minima zijn aan iemand gekoppeld. Met de Kerstgroep Secret Santa loopt het ook al storm

In Fryslân wachtten nog bijna vijftig inwoners op een koppeling met een secret santa. Iemand die dat wil, mag voor maximaal vijftig euro per oproep/gezin besteden en via privéberichten op Facebook uitzoeken waar je iemand blij mee kan maken. ,,Eenmalig en niet te gek”, legt Elzinga uit. ,,We willen dat het niet de spuigaten uitloopt. Het moet leuk blijven.” De regel is ook dat als je al hebt meegedaan aan de groep voor Sinterklaas, je niet mee mag doen met de Secret Santa-groep.

Tussen alle oproepjes door komt zo af en toe een blije reactie met een foto op de pagina voorbij. Een doos met nog niet uitgepakte kerstcadeautjes en een pakket met langer houdbare en luxe kersthapjes. ‘Mijn kerst kan niet meer stuk. Bedankt Secret Santa’, schrijft iemand.

Opeens aan de andere kant

Jessica Marks uit Den Bosch schreef zich ook in voor de actie. Tot nu toe is ze nog niet gekoppeld. ,,Maar ik hoop dat het nog lukt zodat mijn zoontje van elf toch nog een cadeautje aantreft onder de boom.” Ze is nog zoekende in de wirwar van hulplijnen. ,,Ik heb zelf heel lang aan de andere kant gestaan. Toen kon ik mensen helpen die dat nodig hadden. Maar er is veel gebeurd in mijn leven en nu sta ik aan de andere kant.”

Ze is blij dat er instanties zijn die je kunnen helpen als je vastloopt bij het betalen van rekeningen of als je bijvoorbeeld je tandartskosten niet kunt betalen. ,,Dat kan enorm helpen. Er is niet eens een euro voor een klein beetje ademruimte op dit moment. Zo’n groep als Secret Santa biedt een beetje hoop en steun. Dat je ook ziet dat je lang niet de enige bent die het moeilijk heeft. En kleine dingen maken soms een enorm verschil.”

Natuurlijk heb ik wel eens dom gedaan, dat je iets koopt voor je kind omdat hij of zij het zo ontzettend graag wil hebben. Maar vervolgens kun je de rekeningen niet meer betalen

Jildiz Meesters (40) uit Roosendaal is ook nog in afwachting. ,,Ik weet dat ik gekoppeld ben, maar we weten nog niet wat we krijgen.” Meesters woont momenteel met haar dochter van 17 en zoontje van 5 bij haar ouders in. Ze vindt het belangrijk om te vertellen waarom ze zich heeft ingeschreven voor de groep Secret Santa en ook waarom deze groepen zo belangrijk zijn.

,,Als deze groepen er niet zouden zijn, zou ik mijn kinderen met Sinterklaas geen feest kunnen geven. Ik kan heus wel iets kleins kopen, maar wat ze in de speelgoedgidsen zien staan of op de reclames zien op tv, dat krijgen ze niet.” Je kind niet kunnen geven wat ze willen, is moeilijk, vertelt ze. ,,Natuurlijk heb ik wel eens dom gedaan, dat je iets koopt voor je kind omdat hij of zij het zo ontzettend graag wil hebben. Maar vervolgens kun je de rekeningen niet meer betalen. Dat is de realiteit.”

Twintig kilo

Dat er groepen zijn zoals deze, scheelt haar naar eigen zeggen ,,twintig kilo op mijn schouders”. Dat gaat verder dan de cadeaus, vindt ze, hoewel die van waarde voor haar kinderen zijn. ,,Maar dat er iemand is die de moeite neemt iets voor jouw gezin te kopen, in te pakken en toe te sturen. Het lijkt misschien een klein gebaar, maar het maakt onze kerstavond tot een feest.”

Voor Meesters en haar kinderen is de rust pas begin dit jaar wat teruggekeerd. Heel veel wil ze er niet over kwijt, alleen dat ook zij in een verkeerde relatie zat en uiteindelijk is weggegaan. ,,We hebben daarna negen weken met elkaar in een caravan gewoon omdat we niks meer hadden. Gelukkig was dat in de nazomer. En mijn zoon heeft daar een geweldige tijd gehad. Maar toen ik net bij mijn ex weg was, ben ik wanhopig geweest. Ik had helemaal niks meer en twee kinderen om voor te zorgen.”

Met mijn nul-urencontract word ik niet gecompenseerd en belandde ik in de bijstand. Maar omdat ik bij mijn ouders inwoon, word ik daar op gekort

Ze besloot om op Facebook rond te struinen voor advies. Toen zag ze de groep Voor de minima-Nederland. ,,Twee minuten nadat ik mezelf had aangemeld, was ik al lid. Op een noodkreet voor hulp is zelfs een van de beheerders van de groep naar me toegekomen met een tasje met wat boodschappen. Zo begaan zijn ze.” Sinds januari betrekt ze een etage in het huis van haar ouders. Ze besloot haar baan in de horeca weer op te pakken, maar toen kwam corona en ging alle horecazaken dicht. ,,Met mijn nul-urencontract word ik niet gecompenseerd en belandde ik in de bijstand. Maar omdat ik bij mijn ouders inwoon, word ik daar op gekort. We moeten met elkaar zien rond te komen van 670 euro per maand.”

Dat is normaal gesproken zwaar, maar in de aanloop naar december nog wat meer. ,,Mijn dochter mag met mijn ouders één keer per jaar voor een bepaald bedrag kleding winkelen bij de Primark. Dat is natuurlijk fijn, want op die leeftijd is dat belangrijk.” Verder maakt Jildiz gebruik van de voedsel- en kledingbank en krijgt ze van de gemeente 250 euro per jaar om haar kinderen te laten sporten.

De schaamte voorbij

Als er iets is wat Meesters de afgelopen periode heeft geleerd, is het wel dat het helpt om eerlijk te zijn. ,,We zijn er allemaal heel goed in om alleen de beste versie van onszelf te laten zien. Maar ik weet inmiddels wel beter. Ik ben de schaamte rondom armoede wel voorbij. Als je open bent over wat er met je is, dan gaan er deuren voor je open. Als je stil blijft, dan gebeurt er niks. Dat is dan ook mijn advies aan anderen die in armoede leven: laat het je omgeving weten. Schaam je er niet voor. Er is meer hulp voor je dan je misschien verwacht had.”

Die les is ook wat Elzinga met haar groepen wil bereiken: laten zien wat er wel kan. Dat geldt voor haar persoonlijk ook. ,,Ik krijg niet betaald voor wat ik voor deze groepen doe, maar ik krijg er wel veel voor terug. Ik heb de afgelopen jaren tien verschillende baantjes gehad. Nooit houd ik het ergens uit. En dan sta ik weer op straat. Maar dit kan ik.”

Meedoen als secret santa kan nog tot 15 december op https://www.facebook.com/groups/SecretSantaVDM. Minima kunnen zich niet meer voor deze actie aanmelden. Lid worden van de algemene groep voor de minima in Nederland kan wel: https://www.facebook.com/groups/VoorDeMinimaSecretSantaVDM . Minima kunnen zich niet meer voor deze actie aanmelden. Lid worden van de algemene groep voor de minima in Nederland kan wel: https://www.facebook.com/groups/ VoorDeMinima

Nieuws

menu