VVD'er Sandra Korthuis wordt waarnemend burgemeester in Ooststellingwerf

Sandra Korthuis (VVD) wordt de waarnemend burgemeester van de gemeente Ooststellingwerf. Zij werd vrijdag door commissaris van de Koning Arno Brok beëdigd.

Sandra Korthuis, waarnemend burgemeester van Ooststellingwerf.

Sandra Korthuis, waarnemend burgemeester van Ooststellingwerf.

Korthuis (1959) woont in het Drentse Witteveen en is momenteel commissaris bij de Noordelijke Ontwikkelingsmaatschappij (NOM) en bij vuilverwerkingsbedrijf Rova. Met het commissariaat bij de NOM stopt ze vanwege haar nieuwe functie.

Vorig jaar gaf Korthuis als een van de twee informateurs leiding aan het oplossen van de bestuurlijke en financiële crisis in Hoogeveen en was ze kwartiermaker voor het nieuwe college van B en W. Eerder was ze onder andere directeur van de Stichting Woonconcept.

Tussen 2006 en 2011 was ze lid van de directieraad van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Daarvoor was ze onder andere wethouder Financiën en Volksgezondheid in Rotterdam.

Vrouwelijke burgemeester

Met Korthuis (VVD) krijgt Ooststellingwerf voor het eerst een vrouwelijke burgemeester. Ze volgt Harry Oosterman op, die per 1 augustus na zestien jaar afscheid neemt als burgemeester. Met haar benoeming telt Fryslân zeven vrouwelijke burgemeesters van de achttien.

Korthuis neemt het burgemeesterschap waar tot de benoeming van een nieuwe Kroonbenoemde burgemeester. Die procedure begint na de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar.

Gemeenteraadsverkiezingen

De huidige gemeenteraad werkt de komende tijd aan een concept-profielschets voor een nieuwe vaste burgemeester. Die schets moet voor 16 maart volgend jaar klaar zijn, de dag van de gemeenteraadsverkiezingen.

De nieuw gekozen gemeenteraad zal dan een definitieve profielschets vaststellen, de vertrouwenscommissie benoemen en de verdere selectie begeleiden. Verwacht wordt dat de werving van een nieuwe burgemeester in het tweede kwartaal van 2022 kan beginnen.